ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Påminn någon du bryr dig om att kolla brandvarnaren

Tomas Lundin · 1 Dec 2014
Uppdaterad 1 Dec 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Har du koll på om din brandvarnare funkar? 400 000 svenska brandvarnare gör inte vad de ska – varnar för brand.

Första advent är startskottet för levande ljus för många. Det innebär också att antalet bränder i hemmen skjuter i höjden. Många hade kunnat hindras med en fungerande brandvarnare men i vart tionde hem fungerar de inte.

Nu lanserar nätverket Aktiv mot brand en sms-tjänst där du kan tipsa dig själv, en kompis eller en familjemedlem om att kolla sin brandvarnare. Det är oftast inte svårare än att trycka på testknappen.

– Många tror att den bara testar batteriet men i moderna brandvarnare testar den också själva funktionen, säger Anders Lundberg, brandingenjörn på Myndigheten för Samhällsberedskap till metro.se.

Vanligaste brandkällan i lägenhet är spisen och i småhus är värmekällor som element och kaminer största boven. Bränder med levande ljus ökar mångdubbelt under den här tiden och fram till jul. 

– Vi har kunnat se att bränderna ofta blir mindre omfattande om man har en brandvarnare, säger Anders Lundberg.

Annan utrustning som är bra att ha hemma är brandfilt och brandsläckare.

– Brandfilten är bra för att släcka bränder som just brutit ut eller om det börjar brinna på spisen. Om du har en sex kilos pulversläckare kan du släcka bränder som är lite större, säger Anders Lundberg. ► TILL SMS-TJÄNSTEN

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro