ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Panda anklagas för att ha fejkat graviditet – för att bli bortskämd

Joel Linde · 31 Jul 2015
Uppdaterad 31 Jul 2015
Yuan Yuan och Tuan Tuan skänktes av Kina till Taiwan i diplomatiskt syfte år 2008.

Yuan Yuan och Tuan Tuan skänktes av Kina till Taiwan i diplomatiskt syfte år 2008. Foto: Color photo China


När pandor i djurparker blir gravida får de extra mycket omsorg av sina skötare, och det försöker vissa pandor utnyttja genom att låtsas vara gravida, menar experter.

klar

Artikellänk är kopierad

Skötarna på Taipei-zoot i Taiwan var uppspelta när en av parkens boende, jättepandan Yuan Yuan, verkade vara gravid. Något som tyvärr inte händer särskilt ofta. Symptomen fanns där. Hon började tappa aptiten, livmodern tjocknade och hormonet progesteron ökade i nivå, vilket också är ett tecken på graviditet.

Men trots detta visade till sist ett ultraljud att Yuan Yuan inte var gravid, skriver Huffington post. Nu anklagas hon i stället för att ha fejkat graviditet för att få åtnjuta de fördelar som havandeskap medför på parken.

Glädjerus när mirakelpandan Bao Bao upplever snö för första gången

Havande pandor blir nämligen behandlade som drottningar. De förflyttas till ett avskilt rum med luftkonditionering, och de får uppvaktning dygnet runt. De får också mer bröd, frukt och bambu.

Kunniga pandaexperter spekulerar därför i om Yuan Yuan, som födde en unge för två år sedan, försökte återuppleva dagarna som pandadrottning genom att låtsas vara havande.

”När de (pandorna) börjar visa tecken på att de är havande blir de blivande pandamammorna bortskämda”, sa Wu Kongju, en expert vid forskarbasen Chengdu Research Base till CNN angående ett liknande fall i förra året.

”Vissa smarta pandor har utnyttjat detta till sin fördel för att förbättra sin livskvalitet.”

Men alla experter håller inte med om att pandorna medvetet fejkar graviditet. Det spekuleras också i att det helt enkelt rör sig om hormonförändringar som drabbar 10-20 procent av alla pandor. Hur det faktiskt ligger till vet än så länge bara Yuan Yuan och hennes väninnor.

Jättepandan Kelin har fått tvillingar

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro