ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pandablod kan bota superinfluensa

Jenny Sköld · 3 Jan 2013
Uppdaterad 3 Jan 2013

Blodet hos jättepandor kan vara användas som antibiotika. Upptäckten ger nytt hopp åt det utrotningshotade djuret.

klar

Artikellänk är kopierad

Forskare har upptäckt en komponent i jättepandornas blod som kan  användas som antibiotika för människor som drabbats av resistenta bakterier, bland annat. Upptäckten gjordes vid en forskaranalys av pandornas DNA nyligen.

– Det visade kraftfulla antimikrobiska aktiviteter mot ett brett spektra av mikroorganismer, som bakterier och svamp, säger Xiuwen Yan, som lett studien vid Life Sciences College of Nanjing Agricultural University i Kina. 

Komponenten kan utplåna bakterierna på bara en timme – sex gånger så snabbt som traditionella läkemedel. 

Den nya studien ger nytt hopp åt superpandan – som är akut utrotningshotad med bara 1 600 individer som fortfarande lever i frihet – och visar hur viktigt det är att bevara naturens mångfald. 

Som tur är behöver forskarna inte använda pandorna som försöksdjur, utan har lykats kopiera djurets DNA och på så vis producera den komponenten på konstgjord väg i labbet. Den antimikrobiska molekylen som forskarna framställt kallas peptid och beskrivs som en viktig del av människans naturliga immunförsvar. 

– De kan erbjuda en effektiv och snabbverkande försvar mot skadliga mikroorganismer, säger Yan, enligt Discovery News.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro