ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pangvädret i påsk: Varmare än i Spanien

Elin Åhlén · 18 Apr 2019
Uppdaterad 18 Apr 2019
Kanske är det läge för att äta påskmiddagen utomhus i år?

Kanske är det läge för att äta påskmiddagen utomhus i år? Foto: TT/Pexels


Påskhelgen blir en solig historia som bjuder på sommarvärme i nästan hela Sverige – och värmen ser ut att vara här för att stanna. "Högtrycket ser ut att mattas av först i slutet på nästa vecka", säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

klar

Artikellänk är kopierad

Är du också van att att sitta inomhus och äta påskmiddag och pyssla med släkten? Då kan det vara värt att tänka om – i år blir det en påskhelg värd att fira utomhus. Ett mäktigt högtryck har tagit greppet om Sverige och i går uppmättes säsongens högsta temperatur, 19,4 grader, i Markaryd och Halmstad, något som enligt prognosen kommer att slås redan i dag.

– Både under långfredagen och påskaftonen ser det ut att bli riktigt varmt i de södra delarna av landet med över 20 grader på sina håll. Det är ovanligt varmt för årstiden, säger Moa Hallberg.

Den som firar påsk på annat håll lär inte heller behöva frysa. Även om det ser ut att kunna bli något ostadigare och molnigare i norr ser temperaturerna ut att bli höga även där.

– Det är främst molnen som ställer till det i norr, men man kan ändå räkna med 10–15 grader, säger Moa Hallberg.

Varmare än i Spanien

Hade du däremot tänkt tillbringa påskhelgen runt Medelhavet, exempelvis i Spanien eller Turkiet, kan du göra klokt i att stanna hemma. I alla fall om det är värmen du är ute efter. Enligt SMHI bjuds exempelvis Madrid på regn och 13 grader under långfredagen och även om solen skiner i Istanbul är det bara 12 grader varmt.

Det är inte bara nu under långhelgen vi kan njuta av värmen – det fina vädret ser ut att hålla i sig.

– Det är förstås lite osäkert att sia om, men som det ser ut nu kommer högtrycket ligga kvar till slutet på nästa vecka då det långsamt bryts ned, säger Moa Hallberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Åhlén
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro