ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Panik inom Miljöpartiet – internt dokument avslöjar krisplanen

Björn Sjö · 7 Sep 2018
Uppdaterad 7 Sep 2018
Miljöpartiet valspurtar i panik.

Miljöpartiet valspurtar i panik. Foto: Andreas Hillergren/IBL


Miljöpartiet satsar i slutspurten på att locka rödgröna taktikröster. Partiledningen befarar att partiet ligger sämre till än opinionsmätningarna visar och åker ur riksdagen. Det visar ett internt PM som Aftonbladet har tagit del av.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt Aftonbladet har en taktikplan tagits fram inför valets slutspurt.

”Det finns en reell risk att MP hamnar strax under 4-procentspärren”, står det i det interna dokumentet enligt Aftonbladet.

Miljöpartiet fick efter sommarens extrema klimat och skogsbränder vind i seglen och hamnade ovanför riksdagsspärren i flera mätningar.

Men inom partiet växer nu oron för att mätningarna inte är tillförlitliga.

– Erfarenheten från tidigare säger att vi förmodligen ligger lägre än vad mätningarna berättar, säger en källa inom partiet till Aftonbladet.

Yougov-mätningen skrämmer

Framför allt ska den senaste Yougov-mätningen, som Metro publicerade häromdagen, ha skrämt partiet till mobilisering. Där fick MP bara 3,6 procent.

Inför valet 2014 fick MP i Yougovs sista undersökning 8 procent av rösterna. I valet fick partiet sedan 6,9 procent.

Därför vill MP nu enligt det interna dokumentet satsa på att vinna rödgröna taktikröster i valspurten.

Sedan klimatoron lagt sig har alltfler väljare uppgett att de tänker taktikrösta på Socialdemokraterna, så att det blir största partiet, uppger Aftonbladets källa.

”Vi ska visa att den viktigaste taktikrösten en rödgrön väljare kan lägga är på MP. Att MP är kvar i riksdagen är garanten för att högerkrafter inte tar över efter valet”, står det i dokumentet.

MP vill också via sociala medier nå de rödgröna väljare som ännu inte bestämt sig. Enligt vissa mätningar har Miljöpartiet högst andel osäkra väljare.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro