ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pank i januari? Så får du ekonomin att hålla

Emma Österberg · 2 Jan 2017
Uppdaterad 2 Jan 2017
Det finns mycket man kan göra för att spara pengar i fattigmånaden januari.

Det finns mycket man kan göra för att spara pengar i fattigmånaden januari. Foto: Alamy/IBL/TT/montage


Klapparna är öppnade, julmaten uppäten och plånboken tom. Januari är för många en kritisk månad för ekonomin. Men det finns många sätt att både spara och tjäna pengar på.

klar

Artikellänk är kopierad

Många får sin decemberlön redan innan julafton och den ska sedan räcka till slutet av januari, vilket kan bli kärvt ekonomiskt för en del. Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, är en som vet hur man håller extra hårt i pengarna.

– Det första man måste göra är att betala räkningar så att man är fri från skulder. Sen får man göra ett överslag över hur mycket man har kvar och hur mycket man kan spendera per vecka och fundera över vilka inköp som man kan skjuta upp. Allra helst ska man inte röra lönen i december, säger hon.

Ett klassiskt spartips är matlådan. Ett räkneexempel är om du jobbar heltid, det vill säga i snitt 225 dagar per år, och en utelunch kostar 90 kronor så blir det drygt 20 000 kronor på ett år. Att välja matlådan i stället kan verka som ett uttjatat spartips men samtidigt är det effektivt, menar Ingela Gabrielsson.

– I grund och botten handlar det om att det är lättare att minska sina utgifter än att öka sin inkomst, det är därför man hamnar i de här tipsen. Men vill man inte ha med sig matlåda så får man låta bli det, då får man lägga pengar på mat. Det handlar hela tiden om val och prioriteringar, säger privatekonomen.

quotation start”Det handlar hela tiden om val och prioriteringar” – Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.quotation end

Hennes främsta tips är däremot att hålla koll på ekonomin under hela året, så att man slipper gå in i januari med tom plånbok.

– Jag kanske går omkring med en oroskänsla i magen att jag borde göra något åt min ekonomi, att jag inte borda köpa kläder, ta ett lån eller bo så dyrt. Då är det de orosmomenten man ska ta tag i först, säger Ingela Gabrielsson.

Ett annat vanligt spartips är att sälja av saker man inte längre har användning för. Trots att många har ont om pengar så här års är köplusten stor, enligt Blockets presschef Linnéa Aguero.

– Köplusten är inte borta bara för att plånboken är tunn. Snarare är drivkraften större att vilja ha något men till ett bättre pris. Köpsuget finns genom med mellandagarna och något kanske går sönder hemma, då finns det ett behov att införskaffa nya saker, säger hon.

Här är fem andra tips från privatekonomen Ingela Gabrielsson på hur du både kan spara och tjäna pengar:

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea. Foto: Nordea
Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea. Foto: NordeaFoto: Nordea

1. Fundera på vad du egentligen utnyttjar och behöver

– Det kan till exempel vara gymkort eller andra sådana abonnemangstjänster. Hur ofta går du till gymmet? Kolla om du kan vända dig till en idrottsanläggning som har klippkort, säger Ingela Gabrielsson.

2. Se över dina mediekostnader

– Har du exempelvis både Netflix och HBO kanske man kan nöja sig med något av dem. Det handlar hela tiden om att göra aktiva val för sin ekonomi, säger Ingela Gabrielsson.

3. Sälj av saker som ligger och skräpar…

– Gör en garderobsrensning eller titta på vinden och sälj sådant du inte har användning för. Man kanske har byrålådsguld som man kan lämna in på pantbanken, säger Ingela Gabrielsson.

4. … och glöm inte bort att återanvända

– Det är kul att handla nya saker men man ska inte glömma bort vad man redan har hemma. Kanske finns det redan fyra svarta toppar hemma, längst in i garderoben, säger Ingela Gabrielsson.

5. Planera

– Fundera på hur det blev så här? Vad gjorde jag för fel? Inför nästa år och nästa jul kanske man kan lägga upp ett månadssparande. Inför julen är det också bra att prata med familj och vänner om vad saker får kosta, säger Ingela Gabrielsson.

LÄS MER
Skriv en budget och spara tusenlappar
klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro