ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Panka ungdomar stjäl till klappar

Clarence Frenker · 22 Dec 2012
Uppdaterad 21 Dec 2012
Julhandeln är som mest intensiv de här sista dagarna före jul. I trängseln är det  lätt att ”råka” plocka på sig något.

Julhandeln är som mest intensiv de här sista dagarna före jul. I trängseln är det  lätt att ”råka” plocka på sig något. Foto: Scanpix


Julklapps-snattande ungdomar står för den största andelen av de snatterier och butiksstölder som anmälts i City i december. Polisen: Många av dem som stjäl är yngre som blir frestade att ge någon något bättre i julklapp men inte har råd”.

klar

Artikellänk är kopierad

Julhandeln går nu in i sin sista och mest intensiva fas. Men för Stockholms varuhus och butiker är det inte bara omsättningen som ökar – även snatterierna och butiksstölderna skjuter i höjden. Hittills i december har 202 snatterier och butiksstölder anmälts i City. Av dessa utgör de flesta vanliga julhandlare som försökt snatta julklappar.

– Oftast är det så att man inte kan låta bli. Det är trångt, mycket folk, många erbjudanden och mycket varor som exponeras. Då är det lätt att stoppa på sig något för att dryga ut julklapps-kassan lite grann, säger Peter Enell vid Citypolisen.

Enligt Peter Enell är de flesta julklappssnattarna ungdomar och brotten föregås sällan av någon längre planering.

– Det är alltid en höjning vid jul och det vi ser är att många av dem som stjäl är yngre som blir frestade att ge någon något bättre i julklapp men inte har råd. Och då handlar det främst om småsaker som smink, underkläder, spel, cd-skivor och parfymer, säger han.

Men mörkertalet vara stort, särskilt i de mindre butikerna i City som inte har samma bevakningsresurser som de större varuhusen.

– De här tjuvarna utmärker sig inte på något speciellt sätt, utan oftast är det tillfälligheter som avgör. Samtidigt är det sannolikt svårare att bli upptäckt om man stjäl någonting i mycket folkträngsel, säger Peter Enell.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro