ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Paparizou MÅSTE till final

Nina Andrén · 28 Feb 2014
Uppdaterad 1 Mar 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Dags för genrep av Andra chansen i Lidköping.
Dags för genrep av Andra chansen i Lidköping.Foto: Gustav Gräll

Nu är jag på plats i Lidköpings arena. Parkettplats och ca 4000 taggade, glada människor omkring mig i publiken. Det är inte varje dag Melodifestivalen kommer till lilla Lidköping – eller Fahlville som jag kallar det efter min vän och kollega Hanna Fahl som är uppvuxen här.

Genrepet av Andra Chansen drar igång om några minuter och jag kommer att liveblogga i det här inlägget under hela programmet så uppdatera med jämna mellanrum om du vill ha det senaste direkt.

Som vid varje fredagsrep spelar Anders och Nour in en puff som sänds i morgon kväll inför programmet. Det märks att de har fått mer rutin på de här veckorna. Det går undan.

Det brinner på scenen när Andra Chansen öppnas. Burnt Out Punks heter gruppen som jonglerar med eldklot. Kan de bräcka Ralf Gyllenhammar i pyromägd? Jovars. Publiken är entusiastisk.

Programledarna berättar hur röstningsfarandet kommer att gå till den här veckan. Det blir ju ett extra moment när duellerna kommer in i spelet så hör upp i morgon.

När veckans artister presenteras på bildskärmarna är det, lite otippat, Martin Stenmarck som får mest jubel.

Ammotrack är första akten upp på scenen och när de går på catwalken fullkomligt exploderar publiken. De är extremt taggade. Härligt! Sån publik gillar man! De klappar till och med händerna högt över huvudena och diggar som bara den när bandet kör igång och slutar aldrig. Wow! (genrepspubliken i Malmö var raka motsatsen, heja Lidköping.)

Ammotracks låt och scenshow har inte ändrats det minsta. De öser på i sin bröliga hårdrock och gör det väl bra men för mig går låten in och ut ur huvudet på tre minuter och lämnar inget bestående intryck.

Linus Svenning näste man till rakning. Han börjar sin “Kära bröder” på catwalken PRECIS framför mig. Tungrök längs golvet som sveper upp och in i min dator just nu. Låten har växt på mig sen första deltävlingen och Linus känns betydligt säkrare både på scen och i sången nu. Dessutom berättade Fredrik Kempe för mig att Linus gått ner 12 kilo på de här fyra veckorna. Starkt jobbat. Publiken är med på noterna. Speciellt barnen.

Barnen på raden framför mig ställer sig upp får att få ta på JEM när de går på catwalken och nu jublar och applåderar publiken rejält igen. Lagom till refrängen klappar i det närmaste hela arenan takten. “Love Trigger” går bra på listorna och gruppen sjunger fenomenalt bra ikväll. All nervositet från Linköping har fullkomligt runnit av dem. Jag gillar ju det här bidraget väldigt mycket och hoppas att de lyckas ta sig till final. Det är inte alls omöjligt.

Va fan nu applåderar och skriker publiken lika mycket igen när State of Drama gör sig redo för att gå upp på scenen. De gillar verkligen allt i Lidköping. “All we are” är ju en arenalåt som vinner på att höras live och grabbarna gör det bra på scenen. Samtidigt har de tappat lite av sin buzz när man ser till Spotify och iTunes. Slåss de om samma röster som Svenning eller rockbanden? Svårt att veta. Tror de får de svårt i morgon.

Okej för första gången i kväll är publiken inte i extas. Det är när Ellinore Holmer ska sjunga. Man klappar artigt men det är inte alls samma energi i arenan som för bara någon minut sen. Jag hoppas att det betyder att publiken håller med mig om att “En himmelsk sång” inte har något att göra i Andra Chansen. Zzzzzzzzzzzz. Om jag ska vara positiv över något så sjunger Ellinore bättre i kväll än i förra veckans deltävling.

Här blir det en toapaus för er där hemma. Huskören och husdansarna sjunger en reklamjingel om SVT:s hemsida.

Därefter Martin Stenmarck som fortsätter sin ålderskris i klädväg. Vad har människan på sig den här gången? Glittertopp och silverjacka. Är inte helt imponerad om man säger så. Men nu var det ju låtarna som tävlar i första hand. Jag smågillar ju “När änglarna går hem”. Den funkar också bra i en arena. Publiken längst fram har fått röda skynken att vifta med för extra effekt och publiken går igång på detta.

Alla på raden framför mig vill ta på Helena Paparizou när hon går på catwalken och det regnar applåder när hon väl ställer sig på scenen. Även Helena har bytt kläder. Nu bär hon tighta svarta skinnbrallor och en paljettig topp. Snyggt och det passar låten bra. Färgerna på scenen är nu i en varmare ton än i Malmö för att hjälpa henne på traven att gå igenom rutan. “Survivor” är en så jävla bra låt och Helena är stensäker. Skärp er, Sverige det här MÅSTE till final. Tack på förhand!

Haha, sångaren i Outtrigger glömmer att dra ner sitt galler till buren och kommer på det i samma sekund som han ska börja sjunga så de får bryta och ta om. Publiken verkar rätt nöjda med att det händer något oväntat. När de väl är igång igen kör de igenom sitt nummer klanderfritt. Den här låten är tusen gånger bättre än den andra rocklåten med Ammotrack. Det hoppas jag verkligen att folk fattar när det är dags att rösta. Om det inte blir JEM som går vidare med Paparizou får gärna Outtrigger göra det. Det är faktiskt tradition med minst EN rocklåt i final.

Vad snabbt det gick! Det var alles. Vilket tempo.

Äntligen gör Tiffany Persson entré I Melodifestivalen. Det var väl på tiden. Hon får leka Gina-intervjuar-i-greenroom och det funkar rätt bra.

Så här kommer det alltså att funka i morgon. Först röstar man på samtliga bidrag. Eller ja, man behöver ju inte rösta på alla men man KAN göra det. Sen går fem bidrag vidare och dessa kan man då fortsätta rösta på. Tre bidrag åker ut. Precis som vanligt. Sen nollställs räkneverken och den som fram till dess fått mest röster möter fyran i en duell och tvåan möter trean. Femman åker ut. Men vi får inte veta vilken duell som är vilken. Här gäller det alltså att ringa som tokar för att få sin favorit till final. I praktiken kan den som fått flest röster i första omgången åka ut mot den som fått fjärde flest röster om man inte fortsätter att stödja sin favorit. Piece of cake, eller hur?!

Emmelie de Forest är mellanakt den här veckan och bjuder på sin nya singel “Rainmaker” som övergår i “Only Teardrops”.

Efter detta presenteras vilka två bidrag som i kväll fejkmöter varandra i den första duellen. De som lottats att köra först är Ammotrack vs. Outtrigger. Battle of the hard rock bands.

Publiken på plats gillar verkligen Ammotrack. De kommer från Skövde va?! Inte så långt från Lidköping. Det är mycket rekvisita som ska av och på scenen mellan dessa två akter så Anders Jansson får improvisera manus för att få tiden att gå. Då är han riktigt rolig. Varför har inte programledarna fått skriva egna manus i år? Skulle blivit bättre… Outtrigger har inte alls samma publikstöd. Lokalpatrioter. Förutom en söt liten kille på 6-7-år bakom mig som ställer sig upp och skriker med armarna upp i luften. Haha. Gulligt.

I den andra duellen fejkmöter Linus Svenning Helena Paparizou. Arenapubliken står på Svennings sida i den här fajten. Mardrömsscenario om de möter varandra på riktigt i morgon för han skulle mycket väl kunna slå ut Helena om barnen där hemma får styra röstandet. Usch, vill inte ens tänka sådana negativa tankar. Hoppet är det sista som dör etcetera etcetera.

När duellerna är över småsnackar Nour med artisterna i green room innan Anders tar över uppe på scenen för att presentera vinnarna.

Genrepsvinnare blir Ammotrack och Helena Paparizou. Kan vi bestämma att 50% av det här resultatet kan få bli verklighet i morgon. Ni vet vilken halva jag hejar på.

Sen är Andra Chansen över. Några små tekniska missar men i övrigt flöt allt på bra i ett rasande tempo. På grund av duell-schemat får man inte plats med så mycket annat och därför känns också själva programmet rappare och roligare än tidigare veckor. Bra där!

Det känns som att vad som helst kan hända i morgon resultatmässigt. Ska tänka ut en tippning under natten och återkommer i morgon då jag även följer det sista genrepet via storbildsskärmar i pressrummet. Håller i alla fall alla tummar jag har för “Survivor”. Team Paparizou all the way!

klar

Artikellänk är kopierad

Nina Andrén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro