ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Pappa frias för hederstvång” – dödshoten inte tydliga nog

Karl Enn Henricsson · 26 Jul 2018
Uppdaterad 26 Jul 2018
Pappan pressade och kontrollerade sin dotter, men frias ändå för tvång eftersom dödshoten inte var tydliga nog, enligt tingsrätten.

Pappan pressade och kontrollerade sin dotter, men frias ändå för tvång eftersom dödshoten inte var tydliga nog, enligt tingsrätten. Foto: Patrik Svedberg


Pappan pressade sin 12-åriga dotter att lämna ifrån sig sin mobiltelefon, att inte ha kontakt med vänner eller pojkvän och att utföra tunga hushållssysslor. Men han frias ändå för tvång – för att dödshoten inte var tydliga nog.

klar

Artikellänk är kopierad

Pappan pressade sin dotter till att:

• inte ha pojkvän

• inte ha kontakt med vänner

• stanna hemma för att städa, laga mat och ta hand om sina syskon – med undantag om att hon fick 10 minuter på sig att gå till och från skolan.

• lämna ifrån sig sin mobiltelefon för kontroll av vilka hon haft kontakt med, och radera sms och ta bort appar för sociala

Det slår tingsrätten fast, och hänvisar till dotterns egna uppgifter och annan bevisning. Dottern utsattes under vinter och våren då hon skulle fylla 13.

Genom att hota dottern till livet kunde pappan kontrollera henne, enligt åklagaren.

Pappan: ”Du vill väl inte vara en hora”

Dottern berättade att pappan sagt att om hon inte gjorde som han sa, så skulle det få konsekvenser. Det innebar att han skulle slå henne eller kanske till och med döda henne.

Hon hade hört talas om att kvinnor i släkten, som inte uppför sig som ”man ska”, riskerade att bli dödade.

Men pappan frias ändå för olaga tvång av tingsrätten. ”Hot om att skada eller döda är alltså inte, enligt vad (dottern) berättat, (pappans) ord, utan slutsatser som (dottern) dragit av det han sagt om konsekvenser”, skriver rätten i sin dom.

quotation startDu vill väl inte att jag ska kalla dig horaquotation end

Pappan frias även för att ha ofredat dottern. ”(Dottern) har berättat att (pappan) vid flera tillfällen fråga henne ”du vill väl inte vara en hora”, ”du vill väl inte att jag ska kalla dig hora” och liknande saker”, skriver rätten i domen.

”Att han direkt kallat henne ”hora” har hon dock inte sagt, det är förhörsledaren som använt det uttryckssättet. Därigenom är det inte bevisat att (pappan) kallat (dottern) hora på ett sätt att det kan bedömas som ofredande”.

Åklagaren: Familjen lever i hederskultur

Pappan, som är i 40-årsåldern, döms dock för att vid ett annat tillfälle ha hotat dottern.

Pappan åtalades för grov fridskränkning, som kan ses som ett paraplybegrepp, för att ha hotat, ofredat och tvingat dottern till olika saker.

Misstankar om att dottern levde under ”hedersförhållanden” uppkom under våren då skolan gjorde en orosanmälan, varefter dottern placerades i ett jourhem.

Åklagaren har påstått att pappans agerande mot dottern ”förklaras av att familjen lever i hederskultur”.

– Det är min uppfattning, säger åklagare Lisa Hannerfors.

Förutom att pappan döms för ett olaga hot mot dottern, döms han även för att vid två tillfällen ha hotat dotterns pojkvän – som vid tiden var 12 år gammal.

Brotten begicks i Stockholmsområdet och pappan, som satt häktad, döms till villkorlig dom. Han ska även betala skadestånd om 10 000 kronor till dottern och 10 000 kronor till hennes pojkvän.

– Jag ska ta del av domen lite närmare, och sen överväga om jag ska överklaga eller inte, säger Lisa Hannerfors.

Metro har sökt den aktuella domaren vid tingsrätten. Metro har även sökt pappans advokat och flickans biträde.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro