ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Pappa frias från "hederstvång" – rättsexperten kritiserar domen

Sofia Clason · 27 Jul 2018
Uppdaterad 27 Jul 2018
Rättsexperten Sven-Erik Alhem stark kritik mot domen

Rättsexperten Sven-Erik Alhem stark kritik mot domen Foto: IBL


En pappa frias för olaga tvång mot sin dotter – eftersom hoten inte var tydliga nog. Men nu riktar rättsexperten Sven-Erik Alhem stark kritik mot domen: "hon har verkligen haft anledning att känna sig hotad".

klar

Artikellänk är kopierad

Pappan tvingade sin 12-åriga dotter att lämna ifrån sin mobiltelefon, att inte ha kontakt med vänner eller pojkvän och att utföra tunga hushållssysslor under hot. Bland annat ska pappan ha sagt att han skulle slå eller kanske till och med döda flickan om hon inte gjorde som han sa, vilket Metro kunde avslöja i går.

Ändå frias mannen för olaga tvång av tingsrätten.

– Om jag vore domare skulle jag anse att det var styrkt att detta som pappan uttalat till sin dotter har varit av hotkaraktär, säger Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren Sverige och tidigare överåklagare, som ställer sig kritisk till domen.

”Haft anledning att tolka det som hot”

Enligt Sven-Erik Alhem finns det anledning för dottern att tolka uttalandena som hot. Flickan hade nämligen tidigare fått höra om kvinnor i släkten, som riskerade att dödas om de inte uppförde sig ”som man ska”.

– Dotterns tolkning har väl haft väldigt starkt fokus på det hon fått höra om andra i släkten. Hon har verkligen haft anledning att känna sig hotad. Men tingsrätten menar uppenbarligen att det finns ett tolkningsutrymme där orden inte behöver tolkas som riktiga hot, säger han.

Tror på annat utfall i hovrätten

Rättsexperten tror dock att domens utfall kan komma att ändras, om ärendet tas till hovrätten.

– Inte minst för att det är pappan själv som står till svars, som flickan egentligen ska kunna förvänta sig trygghet hos. Pappan bör känna flickan väldigt väl och känner säkerligen till vad som hänt i släkten. Han måste ändå ha förstått att de uttalanden han gjort måste ha uppfattas som hot, säger han och fortsätter:

– Enligt min uppfattning borde det föranleda en lagföring för olaga hot.

 Hederstvång gick inte att styrka

Åklagaren har påstått att pappans agerande mot dottern ”förklaras av att familjen lever i hederskultur”, men det är inte styrkt, enligt rätten.

Enligt Sven-Erik Alhem, beror det sannolikt på att åklagaren inte kunde styrka påståendet.

– I många mål har man kritiserat åklagaren för att det inte förts in som ett straffhöjande moment. Jag tror att det har med bevisläget att göra. Jag tror att det kan visst bli kritik för det. Men åklagaren måste också kunna styrka det. Annars måste man nämna det som bakgrund bara.

Metro har tidigare sökt domaren, pappans advokat och flickans biträde.

pil
Domen mot pappan:

Åtalet om grov fridskränkning mot dottern

Rubriceringen kan ses som ett paraplybegrepp för, i det här fallet, olaga hot, ofredande och olaga tvång.

OfredandePappan friades för ofredande då rätten anser att han inte kallat dottern ”hora” på ett sätt som kan bedömas som ofredande.

Olaga tvångPappan frias för olaga tvång, efter att dottern hade pressats till att inte ha kontakt med vänner, ha pojkvän och utföra omfattande hushållssysslor. Rätten ansåg att dödshoten som föranlett kontrollen av dottern inte var tillräckligt tydliga.

Olaga hot.Pappan döms för ett fall av olaga hot mot dottern.

Åtalet om olaga hot mot dotterns pojkvänPappan döms för två fall av olaga hot mot dotterns pojkvän, som vid tiden var 12 år gammal.

Straffet för den sammanlagda brottsligheten blir villkorlig dom.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro