ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pappamånader i Tyskland

Stockholm TT · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Överenskommelsen innebär att kvinnor får rätt till 67 procent av lönen under 12 månader, medan två "pappamånader" skapas, uppgav kristdemokraternas (CDU) partisekreterare Roland Pofalla på tisdagen. Även arbetslösa föräldrar gynnas genom att de får ett extra bidrag på 300 euro, cirka 2 790 kronor, utöver sin arbetslöshetsersättning.

Reformen har varit kontroversiell bland Merkels kristdemokratiska partikamrater, men båda lägren var vid presskonferensen angelägna om att få överenskommelsen att framstå som en seger och ett tecken på deras koalitions styrka. -Föräldrabidraget kommer att hjälpa till att modernisera samhället, sade Pofalla. -Det här innebär ett paradigmskifte i tysk familjepolitik, sade Hubertus Heil, partisekreterare för Socialdemokraterna (SPD). För närvarande har kvinnor i Tyskland rätt till sex veckors betald föräldraledighet. Den nya lagen träder i kraft den 1 januari 2007, om den godkänns av parlamentet, något som inte väntas bli något problem eftersom vänster-högerkoalitionen har bred majoritet.

Koalitionen kom också överens om att höja inkomstskatten med 3 procent för personer som tjänar över 250 000 euro, 2,33 miljoner kronor, om året. Ett krav som varit SPD:s kelgris.

Tyskland brottas med låga födelsetal, allt fler äldre och många arbetslösa. Reformer av sjukförsäkringssystemet, skattesystemet och arbetsmarknaden väntas utgöra stora utmaningar för koalitionen framöver. Enigheten kring föräldraförsäkringen ses av många bedömare som att koalitionen nu har klarat sitt första stora prov.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro