ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pappan kastade bebis i damm – det här behöver du veta om hovrättsdomen

Johan Wikén · 3 Mar 2017
Uppdaterad 3 Mar 2017
Åklagaren ville att straffet skulle skärpas. Pappan att brottsrubriceringen skulle mildras. Så gick det.

Åklagaren ville att straffet skulle skärpas. Pappan att brottsrubriceringen skulle mildras. Så gick det. Foto: Polisen/TT


Pappan kastade eller släppte sin bebis från 15 meters höjd vid en kraftverksdamm. Bebisen överlevde mirakulöst. Nu har hovrättsdomen kommit – det här behöver du veta.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad har hänt?

Händelsen utspelade sig i augusti förra året i Ragunda kommun i Jämtland. Allting började med ett högljutt bråk i hemmet. Barnets mamma och flera grannar ringde larmsamtal till 112.

Medan polispatrullerna var på väg till adressen tog pappan med sig parets elva månader gamla dotter till en kraftverksdamm i närheten. Mamman följde efter. När poliserna kom till dammen stod föräldrarna på en bro. Deras bebis låg på betongbotten 15 meter nedanför. Pappan ska enligt poliserna ha sagt: ”hoppas hon dog”. Han greps misstänkt för att ha kastat ner sin dotter.

Hur gick det för bebisen?

Skadorna var livshotande. Men enligt uppgifter i tingsrätten ska flickan ha återhämtat sig väl och vistas nu åter i hemmet.

Vad säger pappan?

Den 33-åriga pappan har uppgett att han endast har svaga minnesbilder från dagen. Han menar att psykisk ohälsa i kombination med mediciner gjort att han inte kunde styra vad han gjorde.

I samband med åtalet förnekade han ansvar för försök till mord av sin dotter. Däremot erkände han grovt vållande till kroppsskada. Han har även erkänt att han knuffat omkull mamman till barnet.

Sedan tidigare är han endast dömd för en trafikförseelse.

Hur gick det i tingsrätten?

Domen föll i december förra året i Östersunds tingsrätt. Pappan dömdes för försök till mord av dottern samt för grov misshandel och grovt olaga hot av mamman till barnet. Rätten ansåg att han hade handlat ”ytterst målmedvetet” och med stor hänsynslöshet. Straffet blev tio års fängelse.

Och i hovrätten?

Åklagaren ville att straffet skulle skärpas till 14 års fängelse. Pappan ville att brottsrubriceringen skulle mildras till grovt vållande till kroppsskada.

På fredagen den 3 mars meddelade Hovrätten för nedre Norrland sin dom.

Hovrätten ändrar tingsrättens dom och skärper straffet till tolv års fängelse. I domen förklarar hovrätten att brottet skulle ha resulterat i 16 års fängelse om det hade fullbordats, det vill säga om flickan hade avlidit. Att hon överlevde i kombination med den förmildrande omständigheten att pappan led av psykisk ohälsa gör att hovrätten anser att straffet skulle stanna vid tolv års fängelse.

Gällande misshandeln av mamman till barnet anser inte hovrätten att den ska bedömas som grov och ändrar därmed tingsrättens dom på den punkten.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro