ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pappan såg mannen som dödat hans son på tunnelbanan – anstalten kritiseras

Björn Berglund · 2 Feb 2018
Uppdaterad 2 Feb 2018
Pappan trodde att mannen var kvar på anstalten när han plötsligt såg honom i tunnelbanan.

Pappan trodde att mannen var kvar på anstalten när han plötsligt såg honom i tunnelbanan. Foto: Jeppe Gustafsson/IBL


Pappan trodde att mannen som dödat hans son satt i fängelse när han plötsligt såg honom i en tunnelbanevagn. Övertygad om att mannen hade rymt slog pappan larm. Men mannen var frisläppt – utan att familjen hade fått veta.

klar

Artikellänk är kopierad

Justitieombudsmannen (JO) riktar nu kritik mot anstalten Borås, som släppte mannen fri utan att informera offrets anhöriga, enligt nyhetsbyrån Siren.

Sonen dödades i ett knivbråk på en nattklubb i Stockholm 2014 och gärningsmannen, som är i 20-årsåldern, dömdes för dråp. Hovrätten gjorde en annan bedömning och dömde honom för grovt vållande till annans död till två års fängelse.

I april 2015 meddelade pappan till Kriminalvården att han ville bli informerad när mannen skulle släppas fri. Det har anhöriga rätt till enligt lag. Mannen satt då på anstalt i Täby, men förflyttades senare till Borås. I mars förra året blev han villkorligt frigiven.

Det hade pappan ingen aning om när han fick syn på personen som orsakat hans sons död. Han gjorde en polisanmälan och tog kontakt med Boråsanstalten, men fick veta först efter flera samtal att mannan var försatt på fri fot.

Enligt JO har Boråsanstalten brustit i sin skyldighet att underrätta anhöriga och myndigheten skriver också att anstalten tydligare ska informera sin personal om informationsplikten.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro