ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Papparoll ärvdes från dinosaurierna

TT · 18 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Könsroller kan ibland ha sitt ursprung mycket långt tillbaka i tiden. Hos strutsar och vissa andra fåglar är det alltid pappan som tar hand om ungarna. En ny studie avslöjar att beteendet ärvts från dinosaurierna.

Studien, som publiceras i tidskriften Science (081219), har utförts av forskare i USA under ledning av paleontologen David Varricchio vid Montana State University.

Deras rön ger ytterligare belägg för den numera vedertagna teorin att fåglarna härstammar i direkt nedstigande led från dinosaurierna, närmare bestämt de köttätande theropoderna eller rovdinosaurierna.

Det som gör den nya studien speciell, för att inte säga revolutionerande, är att forskarna kunnat påvisa likheter i de båda gruppernas beteende. Normalt brukar man få nöja sig med "hårda" fakta som hur djuren såg ut, och kroppens och skelettets uppbyggnad.

Nu blåser man faktiskt liv i de utdöda djuren. Det går att se dem framför sig när de lägger sina ägg och vaktar sin avkomma.

Forskarnas slutsatser bygger på två typer av bevis. Genom att analysera skeletten hos tre typer av rovdinosaurier — Troodon, Oviraptor och Citipati — kunde de konstatera att alla individer som hittats intill reden med ägg eller ungar var hannar.

Det andra beviset är att de tre dinosaurierna hade mycket stora äggkullar. Detta är typiskt för de mest primitiva av våra dagars fåglar, som strutsar, emuer och kasuarer. Orsaken är att honorna kan lägga fler ägg när de inte behöver lägga energi på något annat, eftersom hannarna har huvudansvaret för ruvningen och barnpassningen.Sammantaget antyder detta att systemet med ensamstående pappor är det ursprungliga hos fåglarna, och att de ärvde detta direkt från rovdinosaurierna.

De flesta av dagens fåglar är visserligen mer jämställda. Hos 90 procent av arterna hjälper båda föräldrarna till att ta hand om ägg och ungar. Men att hannarna ändå tar så stort ansvar som de gör kan bero på de instinkter som grundlades hos deras utdöda förfäder.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro