ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Papporna i Stockholm är bäst på att ta ledigt

Conny Emmelin/Johan Mårtensson//Sara Sjöström · 25 Feb 2013
Uppdaterad 25 Feb 2013

Viljan att vara föräldraledig med sina barn varierar kraftigt bland storstadspapporna. I Stockholm tas mer än var fjärde föräldradag ut av en pappa. I Malmö är mindre än var femte dag uttagen av en man.

klar

Artikellänk är kopierad

Love Johannesson, 29, från Tumba, är föräldraledig med sonen Lex, 7 månader. – Lex var en månad när jag gick på  ledighet. Jag vill ta chansen att vara hemma så mycket som möjligt.
Love Johannesson, 29, från Tumba, är föräldraledig med sonen Lex, 7 månader. – Lex var en månad när jag gick på  ledighet. Jag vill ta chansen att vara hemma så mycket som möjligt.Foto: Isabel Svensson

– Pappor som tar ut fler föräldradagar har högre utbildningsnivå och högre inkomst. Arbetsmarknaden är en viktig faktor i uttaget av föräldradagar, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Allt fler föräldradagar tas ut av pappor. Förra året togs nästan en fjärdedel av föräldradagarna ut av män, visar färsk statistik från Försäkringskassan. De senaste tio åren har mäns uttag ökat lite år för år i landet. De stora förändringarna i ökad pappaledighet har skett när den första och andra pappamånaden infördes, 1995 respektive 2002.

– Troligt är att pappornas uttag skulle öka mer kraftigt med exempelvis en tredje pappamånad. Men en lite mindre ökning än vad som skedde 2002, säger Ann-Zofie Duvander, docent i sociologi på Stockholms universitet som forskat om föräldraförsäkringen.

Stockholmspapporna tar ut en högre andel föräldraledighet än riksgenomsnittet. Samtidigt lämnar Malmöpapporna mer än 80 procent av föräldraledigheten till mamman. 

Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) är inte nöjd med situationen någonstans i landet.

– Jag tycker att målet ska vara att föräldrarna delar lika på föräldraledigheten, säger hon.

Maria Arnholm hoppas att jämställdhetsbonusen, som förenklades i januari 2012, nu kommer att få ordentlig effekt. På sikt kan fler åtgärder bli aktuella.

– En idé kan vara att förbättra bonusen ytterligare, att höja taket i försäkringen, säger Maria Arnholm.

”En chans att knyta an”

Metro åkte och pratade med föräldralediga pappor för att höra hur de delat upp föräldraledigheten med sina respektive. På ett fik hittar vi Anders Wirsenius som har varit pappaledig sedan i november. En anledning till att han vill vara hemma med sonen är att han vill vara en del av sonens liv från början.

– Jag ser det som en chans att knyta an till Theodor, säger han. 

En bit bort sitter Love Johannesson med familj. Hans sambo Caroline Rydbrand har två barn från ett tidigare förhållande som hon har varit hemma med. Love berättar att det därför föll sig naturligt att han var föräldraledig med sonen Lex från början.

De andra Metro i talade med vittnar om att det många gånger, utöver ekonomi, är amningen som styr när papporna ska ta över efter mammorna. De flesta byter när barnet är från nio månader och uppåt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Emmelin/Johan Mårtensson//Sara Sjöström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro