ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Par i brott – dygnet runt

Caroline Engvall · 11 Nov 2011
Uppdaterad 15 Mar 2017
Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril är Lars Kepler.

Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril är Lars Kepler. Foto: Urban Brådhe


Bakom pseudonymen Lars Kepler döljer sig författarparet Alexander och Alexandra. De släpper aldrig sin deckarintrig – inte ens mitt i natten …

klar

Artikellänk är kopierad

Det var meningen att pseudonymen Lars Kepler skulle vara hemlig för alltid.Men så blev författarparet Alexandra och Alexander Ahndoril jagade och avslöjade (av Aftonbladet) och deras identitet röjdes strax innan släppet av första deckaren ”Hypnotisören”.– Vi berättade inte för någon, inte ens vår egen familj. Vi ville bli bedömda av förlag och läsare utan förutfattade meningar. Det kändes nästan surrealistiskt när Aftonbladet en sen augustikväll smög utanför huset, knackade på dörren och lyste på oss med en ficklampa. Men nu är vi faktiskt glada över att vi blev avslöjade. Allt är så mycket lättare nu. Vi kan till exempel träffa läsare och göra research obehindrat.Era böcker är ju ganska blodiga. Kan ni bli rädda för er själva? – Vi blir hemskt rädda, det är ju finessen. Vi väljer de ämnen och brott som skrämmer oss. Brott som vårt samhälle bara vänder bort blicken ifrån. Vi ryser och får hjärtklappning av våra böcker. Men vi törs ändå ge oss in i de här berättelserna eftersom vi har vår kriminalkommissarie Joona Linna. Vi vet att han kommer att lösa fallen. Han är en extremt duktig polis och vi litar på honom. En thriller måste ju sluta bra. Det är så det blir en lustfylld läsning. Det är som att gå på tivoli. Det är roligt eftersom man vet att man är trygg i bergochdalbanan.Hur undviker ni att inte prata för mycket boksnack hemma vid köksbordet? – Faktum är att vi fortsätter samtalen kring skrivandet dygnet runt. Vi pratar intrig medan vi handlar mat och diskuterar mördarens logik när vi hämtar barnen på skolan. Ibland när någon av oss ligger vaken på natten kan man inte låta bli att väcka den andra och berätta om en fantastisk idé… som den andra kanske inte tycker är lika viktig just då.LÄS TIPSET: DEN HÄR  VECKANS FAVORITER

Starkare än den förraEldvittnet, Lars Kepler(Albert Bonniers förlag). Jag är svag för hela hajpade pseudonymcirkusen kring Lars Kepler (som visade sig vara äkta paret Alexandra och Alexander Ahndoril) och den välförtjänta uppmärksamhet ”Hypnotisören” fick. Nya ”Eldvittnet” är sedvanligt blodig men starkare än ”Paganini­kontraktet”. Den tar avstamp i ett hem för destruktiva tjejer och spinner vidare i medium som kan se mördare.

Med värmeom tantenDe sista tanterna, Fatima Bremmer och Magnus Wennstam (Forum). Bokvärl­den har drab­bats av en tanttrend. Elin Eks ”Supertanten” kom för några veckor sedan, samtidigt släpps det kokböcker om makaroner och mazariner. Det här är en varm reportagebok om en utrotningshotad tant – för det är ju ”tantigheten” som är populär, inte själva tanten.

Flashigt och medryckandeElsas hemlighet, Sofi Fahrman (Norstedts)Jag kan inte låta bli att älska mode-Sofi Fahr­mans chicklitstil. Det är lätt att som läsare se Sofi själv som Elsa framför sig – men det stör inte. Hon beskriver New York, Stockholm och Verbiers flashiga uteliv med gedigna backstagekunskaper och drar med läsarna på vilda äventyr. Stort plus.

SmaskigkaramellHollywood Girls Club, Maggie Marr (Pocketförlaget) Ännu en smaskig chicklitkaramell med tre it-girls i huvudrollerna med de respektive kärleksproblem som gör en ytlig LA-pocketvistelse så där underbart lättviktig och lättläst. Nobelpristagare Tranströmers raka motsats – visst kan det vara skönt ibland?

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro