ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pär Ström: Män ska inte skuldbeläggas

Peter Lindholm · 17 Maj 2011
Uppdaterad 17 Maj 2011
”Ingen står där med pistol och tvingar kvinnor att söka vårdutbildningar”, säger Pär Ström i ett försök att avfärda ”myten” om att kvinnor tjänar sämre än män.

”Ingen står där med pistol och tvingar kvinnor att söka vårdutbildningar”, säger Pär Ström i ett försök att avfärda ”myten” om att kvinnor tjänar sämre än män. Foto: Lotta Bergseth


För fyra år sedan anklagade han feministerna för könskrig i Mans­förtryck och kvinnovälde”. I dag kommer ”Sex feministiska myter”.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är en myt att kvinnor är diskriminerade i samhället. I själva verket är det tvärt-om. Det hävdar debattören Pär Ström i en ny bok. – Jag vill ha en sund jämställdhetsdebatt, säger han.

En av de så kallade myt­erna är att kvinnor skulle tjäna mindre än män.  Pär Ström visar med hjälp av statistik och forskning att det handlar om olika slags jobb. Män väljer yrk­en med högre löner och kvinnor med lägre löner. – Sverige är ju ett fritt land. Man får välja den utbildning man söker sig till. Ingen står där med pistol och tvingar kvinnor att söka vårdutbildningar.

Du skriver att det är en myt att kvinnor har svårare att göra karriär. Gäller det för kvinnor i Afghanistan också? – Nej, förmodligen inte.

Så det är bara myter i Sverige? – I huvudsak är det svenska förhållanden jag haft i åtanke. Boken är skriven ur ett svenskt perspektiv. Vi bor ju i Sverige och jag förmodar att det nästan bara är svenskar som kommer att läsa den här boken.

Blandar du inte ihop äpplen med päron när du hävdar att det är en myt att ”män slår kvinnor”. Män är ju överrepresenterade i våldsstatistiken. – Det stämmer, men de allra flesta män har aldrig ut­fört något våldsbrott. De ska inte skuldbeläggas för att den lilla klicken män som be­går dem. Då skulle man kunna anklaga mig för delaktighet i att Hitler startade ett världskrig, han har trots allt samma kön.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro