ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Paradise Hotel bröt ner mitt självförtroende

Metro · 11 Sep 2015
Uppdaterad 11 Sep 2015

​Medierna gör sitt bästa för att sprida smalhets och perfekta utseendeideal. Det spelar ingen roll hur mycket man går upp eller ner i vikt - medierna kommer aldrig att låta en vara nöjd med hur man ser ut. Därför är det bäst att vara nöjd med kroppen som den är, skriver Mette Elofsson, deltagare i årets säsong av Paradise Hotel.

klar

Artikellänk är kopierad

När jag var yngre tyckte jag att det var orättvist att jag var så mycket större än andra barn i min omgivning. Jag var stor redan när jag föddes. Hade inte rätt läkare varit på plats när det var dags för mig att ta mig ut hade min mamma dött där och då, så stor jag var. Och jag fortsatte växa.

Redan i årskurs tre fick jag lov att handla skor på damavdelningen. I årskurs fyra växte jag om min mor och strax därefter fick jag mens. När jag var i trettonårsåldern minns jag att jag var tvungen att betala fullt pris på Gröna lund om jag inte kunde bevisa att jag var under arton. Legitimation var dock ingenting jag sprang omkring med som trettonåring. Det var som om min kropp var äldre än mig.

När jag kom till Paradise Hotel kände jag mig så jäkla nöjd med att jag tagit mig dit. Jag var stolt över att få föra fram mitt budskap – att visa att det trots min storlek går att vara nöjd med sig själv och medverka i ett program som Paradise Hotel, som är så pass utseendefixerat.

Men stoltheten rasade totalt ihop när jag blev vald sist, och var den första av tjejerna att bli hemskickad. Jag tänkte till en början att det aldrig hade hänt om jag var lika liten och nätt som de andra tjejerna. Det bröt ner mig.

Men jag har tagit mig igenom liknande saker förut och gjorde det igen. Tack vare nära, kära och framför allt all den positiva feedback jag har fått från tittarna.

I dag känner jag mig verkligen lyckligt lottad. Inte för att jag föddes stor, utan för att jag är nöjd med min kropp. Jag trivs i den. Jag är nöjd över att jag kan säga högt att jag är stolt över mig själv, trots att medierna och omgivningen ständigt talar om för mig hur fel jag har. Att det inte bara är ett par, utan många kilo jag borde gå ner.

► LÄS MER: Du kallade mig "fetto" men nu raggar du på mig – fuck you

Jag är glad att jag inte är osäker på mig själv och min kropp, för jag vet att det inte spelar någon roll hur många kilo jag skulle gå upp eller ner. Medierna kommer alltid att säga att jag har fel. Medierna kommer aldrig någonsin att låta mig vara nöjd med hur jag ser ut.

Det gör mig så fruktansvärt arg att tänka på hur medier och omgivning får unga människor att skaffa sig sjukdomar för livet redan i tolvårsåldern. Vi måste tänka på att barn i dag exponeras för samhällets utseendeideal i så mycket lägre åldrar, då de inte är ute och leker på samma vis som förr. Barn i dag har smartphones, Instagram och Facebook. Där sker den största påverkan. Inte bara genom reklam, utan också på grund av allt vi äldre väljer att dela och sprida. Det är inte rätt att barn i tolvårsåldern ska se sig i spegeln och vara missnöjda med hur de ser ut, eller ha ångest över att de tog pasta till sina köttbullar i skolan, bara för att vi hela tiden tjatar om att man inte ska äta det.

Friska människor behöver inte dieter. Allra minst barn. Friska människor ska äta mat. Barn ska äta mat. Rätt mat. Det viktiga är hur det vi äter påverkar vår hälsa – inte vårt utseende.

Mette Elofsson

Paradise Hotel-deltagare

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro