ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Paradiset för alla som älskar lössnö

Tidningen Res · 7 Jan 2013
Uppdaterad 7 Jan 2013
Ett paradis för de som älskar lössnö Ingen annan stad i Innsbrucks storlek kan erbjuda riktig skidåkning så nära citykärnan.

Ett paradis för de som älskar lössnö Ingen annan stad i Innsbrucks storlek kan erbjuda riktig skidåkning så nära citykärnan. Foto: Mattias Fredriksson


RES åkte till den stolta alpinorten Innsbruck, som brukar kallas Alpernas huvudstad. Här finns alla typer av åkning men var beredd på tuff konkurrens om de bästa offpistlinjerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Innsbruck är en av världens mest kända vintersportorter. Staden stod värd för vinter-OS både 1964 och 1976, och har arrangerat mängder av andra internationella tävlingar efter det. Innsbruck har hela nio skidorter på behändigt avstånd. De klassiska ortsnamnen är ljuv musik i skidåkares öron, lika ljuv som låtarna från ”Sound of Musik” är för musikalälskare.

Jag träffar skidläraren Ni-cholas Boekdrukker, vi tar en promenad längs den slitna kullerstensgatan i Innsbrucks gamla stadsdelar. Han arbetar också med att utveckla den lokala turistnäringen. Vi stannar till vid Hotel Gasthof Weisses Rössl. På väggarna sitter prydligt uppstoppade djur på rad och de, liksom menyn, är en hyllning till den anrika jakten. Över en schnitzel och spätzle (en pasta­lik, tysk-österrikisk specialitet), berättar Nicholas att skidnäringen i Österrike har ökat med ett par procent varje år de senaste åren, trots den ekonomiska krisen. Den är i princip den enda näringen i landet som växer. 

Nattens snöfall har inte undgått någon. Alla åkare är uppe tidigt och hänger på låset. Liftens dalstation är full med folk redan innan den har hunnit öppna för dagen. Det ena paret skidor fetare än det andra vittnar om hårdhudade lössnöfantaster. När dörrarna öppnas på toppen hörs olika språk, bekanta och obekanta: svenska, norska, amerikanska och tyska i en härlig blandning. Alla på jakt efter det vita guldet.

Snön sprutar och jag passerar dropp efter dropp, men snön är fluffig och jag landar mjukt varje gång. Jag väljer linje och följer den in i skuggan, längre och längre in i skogen. Tanken slår mig: det här berget, de här snöförhållandena och den här åkningen med skogsrännorna och den uppsamlande transportleden. Det här är skidåkning när den är som allra bäst arrangerad. Efter ytterligare några åk känner jag mig säker: det här är riktigt bra.

klar

Artikellänk är kopierad

Tidningen Res
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro