ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Paradislandet är helt soldrivet

Patrick Ekstrand · 8 Nov 2012
Uppdaterad 8 Nov 2012
Paradislandet är helt soldrivet Öriket Tokelau är först i världen med att få hela elförsörjningen från solenergi.

Paradislandet är helt soldrivet Öriket Tokelau är först i världen med att få hela elförsörjningen från solenergi. Foto: AFP Photo


Tokelau. Den så kallade gröna om-ställningen är ingen ouppnåelig dröm. Öriket Tokelau har blivit det första landet i världen som får 100 procent av sin elförsörjning via solenergi.

klar

Artikellänk är kopierad

Fram till helt nyligen förlitade sig det lilla öriket i Stilla Havet på fossila bränslen. 

– Vi är glada att vi har gått över till solenergi, säger förre hälsoministern Salesio Lui.

Han och de andra öborna har också märkt av tystnaden sedan dieselkraftverken stängdes av med nyzeeländsk hjälp.

– Fram till nu har Tokelau varit 100 procent beroende av diesel för att generera elektricitet, till ett högt ekonomiskt och miljömässigt pris, säger Nya Zeelands utrikesminister Murray McCully.

Öriket med omkring 1 400 invånare står under nyzeeländsk administration och landet investerade 8,5 miljoner nyzeeländska dollar, motsvarande 47 miljoner svenska kronor, i projektet.

– Projektet färdigställdes enligt tidsplanen och budgeten är ett utmärkt exempel på hur små Söderhavsnationer kan bana väg för utvecklingen av förnyelsebar energi, säger Murray McCully.

De drygt 4 000 solpanelerna är spridda på de tre atollerna och innebär en utsläppsminskning av växthusgaser motsvarande 950 ton koldioxid på ett år.

När upphandlingen gjordes ställdes kravet att systemet skulle kunna förse öborna med 90 procent av elbehovet, men resultatet blev en produktion som överstiger dagens behov med 50 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro