ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Paret blev kära i samma kille: Vill visa hur det är att leva som tre

Iva Horvatovic · 12 Nov 2014
Uppdaterad 12 Nov 2014
Erik, Linda och Hampus bor lever i ett polyamoröst förhållande.

Erik, Linda och Hampus bor lever i ett polyamoröst förhållande. Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Äkta paret Linda och Erik Fridland blev kära i samme man och han blev kär i dem. Nu lever de och fostrar barn tillsammans, men bristande lagstiftning kring familjer som inte passar in i tvåsamhetsnormen försvårar vardagen för dem som väljer att leva i andra typer av förhållanden.

Paret Linda och Erik Fridland blev båda kära i Hampus Engström och blev kär i dem. Innan de träffades hade ingen av dem en tanke på att leva i ett polyamoröst förhållande. Nu lever de tillsammans och uppfostrar fem barn mellan 5 och 13 år ihop. Linda har skrivit om hur det är att leva i ett förhållande med tre parter i sin blogg och i tisdags var hon, Erik och Hampus alla med i programmet "Jenny Strömstedt" för att "visa att det finns andra sätt att leva än i tvåsamhet." 

De hade alla barn när de träffades och den vanligaste frågan de får är vad barnen säger om arrangemanget, men barnen har knappt reagerat på förändringen, berättar Linda.

– Vi berättade att vi skulle bo ihop och de sa typ "jaha", säger Linda till Metro. Som de såg det var de bara fler vuxna runt dem.

– Barn är jätteöppna för alla möjliga sätt att leva. De har inga fördomar, sa Hampus till Jenny Strömstedt.

Hemma lever familjen precis som alla andra, säger Linda, men utanför sina fyra väggar stöter de på mängder med små och stora vardagsproblem. När familjen Fridland-Engström skulle köpa hus ihop fanns det exempelvis bara plats för två underskrifter på papperna som skulle undertecknas.

– Vi ritade dit ett tredje sträck. Allt i samhället är gjort för två.

Just det problemet hör till de mer lättlösta. Värre skulle kunna uppstå. Eftersom månggifte inte är tillåtet i Sverige, är polyamorösa relationerna inte reglerade i lagstiftningen så som parrelationer är och de som lever i dem får komma på hemsnickrade lösningar på problem som kan uppstå. Linda och Erik är gifta med varandra och får därmed ärva den andra, men de har ingen rätt att ärva Hampus och han har ingen rätt att ärva dem. Därför har de pratat om att skriva testamenten för att försäkra sig om att de alla får ärva varandra. De barn de uppfostrar ihop kan heller inte ha dem alla som vårdnadshavare eftersom det enligt lagen bara är tillåtet med två vårdnadshavare.

Om möjligheten fanns skulle Linda, Erik och Hampus gifta sig med varandra, men månggifte är ingen het fråga för de svenska riksdagspartierna. När förslaget att tillåta det dök upp i ett utkast till Centerns partiprogram för två år sedan orsakade det en smärre storm. Förslaget kom aldrig med i slutversionen av partiprogrammet, men Centerpartiets ungdomsförbund har ändå hållit fast vid det.

– I grund och botten handlar det om att alla medborgare ska vara lika inför lagen. Har man den turen att man kan älska fler än en person borde man få samma skydd som de i parförhållanden. Det finns redan många som lever i den här typen av relationer och går något snett är det bara de två första, så att säga, som har skydd och kan ärva varandra. Man kan hamna i en väldigt utsatt situation, säger Hanna Wagenius, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund.

Hon säger att det bara är en tidsfråga innan man ser månggifte som något normalt.  

– Det finns inga rimliga argument mot det. Det handlar nog bara om att vi är ovana vid tanken.

Linda tror att en mer flexibel lagstiftning skulle hjälpa hennes familj så väl som andra typer av stjärnfamiljer.

– Som det är nu tänker folk att det vi gör är olagligt, men om lagen sade att det var okej skulle de inte tänka så eller ha lika många åsikter om det.

klar

Artikellänk är kopierad

Iva Horvatovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro