ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Paret fejkade semestersjuka – fängslas efter sociala medier-tabbe

David Peterson · 15 Okt 2017
Uppdaterad 15 Okt 2017
Paret var på den bästa semestern de någonsin varit på men i efterhand sa de att de varit sjuka hela resan.

Paret var på den bästa semestern de någonsin varit på men i efterhand sa de att de varit sjuka hela resan. Foto: TT


Det brittiska paret påstod att semestern på Mallorca förstörts av sjukdom två gånger i rad. Då agerade resebolaget Thomas Cook och undersökte parets sociala medier. Där målades en helt annan bild upp och nu döms paret till fängelse i 9 respektive 15 månader.

klar

Artikellänk är kopierad

När det brittiska paret kom tillbaka från semestern på Mallorca 2015 skrev de på sociala medier att var de ”hemma igen efter två veckor av sol, skratt och tårar”. Efter att ha besökt den spanska solön igen sommaren 2016 fick resan betyget: ”en fantastisk semester, den bästa hittills”, rapporterar The Guardian.

Men i augusti 2016 kontaktade Deborah Briton, 53 år, och hennes partner Paul Roberts, 43 år, en advokat för att begära en kompensation på 20 000 pund, motsvarande drygt 215 000 kronor. I sitt ersättningsanspråk skriver parets advokat att: ”Våra klienters semester förstördes på grund av att de var sjuka hela resan. De kunde inte njuta av semestern”.

Men resebolaget Thomas Cook bestämde sig för att bestrida anspråket och i utredningen dök bland annat parets aktiviter på sociala medier upp. Nu döms Deborah Briton för fyra fall av bedrägeri till nio månaders fängelse – Paul Roberts döms till 15 månaders fängelse.

Enligt försvarsadvokaten Sam Brown kom Roberts på bedrägeriet på puben.

– Han fick tipset när han pratade med andra på en pub. Dumt nog litade han på när de sa att han inte skulle bli upptäckt, säger han.

Det uppmärksammade rättsfallet avgjordes samtidigt som den brittiska regeringen meddelade att reglerna för att få pengar tillbaka efter semestersjukdom måste bli hårdare.

– De här anspråken gör att det blir dyrare för britter att resa utomlands. Gemene man ska inte behöva straffas med högre kostnader bara för att en minoritet av befolkningen håller på med falska anspråk, säger den brittiska utrikesministern Boris Johnson, enligt The Guardian.

Sedan 2013 har antalet britter som säger sig ha blivit magsjuka utomlands ökat med 300 procent vilket lett till ilska reaktioner från bland annat spanska hotell. Enligt Boris Johnson har britterna plötsligt fått det mest känsliga matsmältningssystemet i världen.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro