ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Paret hyrde lägenhet över nyår – upptäckte dold kamera i sovrummet

Aron Andersson · 3 Jan 2015
Uppdaterad 3 Jan 2015

Foto: zedmin / imgurl


klar

Artikellänk är kopierad

När paret skulle resa bort över nyår valde de att hyra en lägenhet. Men i sovrummet upptäckte de en dold kamera – riktad mot sängen.

På nätforumet Reddit har användaren Zedmin laddat upp en bild på den dolda kameran, som påstås ha hittats i sovrummet. På bilden sitter den fast på en korg och på forumet skriver Zedmin att kameran fästs så för bildens skull. Egentligen ska kameran ha varit gömd inuti korgen när paret hittade den.

”Det skulle vara fint att få en återbetalning på hyran, vi känner att vårt privatliv har kränkts. Finns det någon med liknande erfarenhet?”, skriver användaren på Reddit.

Enligt uppgifterna ska lägenheten hyrts ut via Airbnb, en sajt som gör det möjligt för vem som helst att hyra ut sin lägenhet. Företaget har utförliga villkor och regler för att förhindra trakasserier eller brott, men tidigare fanns ingen policy gällande övervakningskameror.

Sajten Betabeat uppmärksammade just detta så sent som i september förra året. Efter att sajten skrivit en artikel valde Airbnb att uppdatera sina villkor.

”Privatliv: Ge alltid akt på dina gästers privatliv. Informera alltid om huruvida det finns kameror eller annan övervakningsutrustning i eller i närheten av ditt boende. Se till att du är medveten om regler och följer relaterade lagar både på lokal- och statsnivå.”

Enligt Metros rättslige expert Stefan Wahlberg så skulle det med största sannolikhet vara ett lagbrott i Sverige att smygfilma någon i sovrummet.

​​​ – Den nya lagen om olovlig fotografering är tillämplig på exakt de utrymmen där personer förväntar sig att inte bli filmade i smyg, till exempel en sängkammare. Det gäller filmning av sådant som vi normalt inte vill att andra ska se när vi gör, och det rör oftast sådant där man har brallorna nere.

En talesperson för Airbnb skriver i ett mejl till Metro att de "förväntar sig att alla värdar respekterar gästernas privatliv": Airbnb undersöker nu händelsen och har tagit bort lägenheten och värden från sin sajt. "Vi har varit i kontakt med gästerna och erbjudit dem vårt fulla stöd", skriver talespersonen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro