ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Paris höll bilfri dag – centrum fylldes av fotgängare

Hugo Ewald · 27 Sep 2015
Uppdaterad 27 Sep 2015

Foto: Thibault Camus/AP


Under söndagen hölls hela centrala Paris bilfritt, på initiativ av stadens borgmätare. Initiativet är ett sätt att motverka stans ökända avgasproblem.

klar

Artikellänk är kopierad

Under söndagen fick inga bilar köra genom Paris centrala gator och kring sevärdheter som Eiffeltornet mellan klockan 9 och 16. I bilder som sprids syns nu tusentals personer ströva genom Champs-Elysees som annars fylls av bilar.► LÄS MER: Var femte vill bo bilfritt

Initiativet lanseras tidigare under månaden av Paris borgmästare Anne Hidalgo. Till den franska tidningen Le Parisien sa hon då att målet är att visa att "Paris kan fungera utan bilar", rapporterar Reuters. Den bilfria dagen kommer i en tid när Paris avgasproblem blivit ett akut problem. The Guardian kunde i mars rapportera om hur Paris satt in särskilda åtgärder för att begränsa bilarna i staden. Genom att temporärt bara släppa in bilar som räknades som "rena", de med ojämna registreringsskyltar och de som innehöll mer än tre personer kunde utsläppen minska med så mycket som 40 procent.

Ett liknande initiativ ägde rum i Stockholm den 19 september när Gamla stan och City stängdes av för bilar som en del av EU-kampanjen "I stan utan min bil".► LÄS MER: Bilfri dag inte särskilt bilfri

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro