ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Paris unga på gatorna igen

Adrien Cadorel · 26 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
AC le feu marscherade på Paris gator i går, delvis till minne av de två pojkar som dog i en förort förra året när de flydde från polisen efter ett inbrott, vilket blev upptakten till oroligheterna. 

AC le feu marscherade på Paris gator i går, delvis till minne av de två pojkar som dog i en förort förra året när de flydde från polisen efter ett inbrott, vilket blev upptakten till oroligheterna.  Foto: Benoit Tessier/REUTERS


Ett år efter upploppen kräver man att löften om förändring infrias

klar

Artikellänk är kopierad

FRANKRIKE. Ett år efter upploppen i Paris och två år efter att inrikesministern Nicolas Sarkozy lovade att satsa på de utsatta förorterna har ingenting förändrats till det bättre. I går gick organisationen AC le feu i protestmarsch genom Paris för att lämna över 20 000 invånares åsikter och krav till parlamentarikerna och presidenten.

I november förra året stod de fattiga områdena norr om Paris i lågor och många fördömde regeringens oförmåga att ta itu med de växande spänningarna, som orsakats av fattigdom och otrygghet i områden där ”varken lag eller ordning existerar”. – Att födas här följer dig hela livet, säger 28-årige Habib som kommer från Val Fourré cité, ett miljonprogramsområde i Mantes la Jolie utanför Paris. – När jag söker ett jobb är det redan svårt med mitt arabiska utseende, men när de dessutom ser varifrån jag kommer är det ingen idé att hoppas att bli anställd.

Redan i januari 2004 var inrikesministern mycket väl medveten om att 25 förorter är särskilt utsatta för otrygghet och en katastrofalt hög arbetslöshet. Det ledde till en plan som skulle ta itu med problemen. – Den här planen var lika ineffektiv som alla tidigare försök, säger en högt placerad tjänsteman vid åklagarmyndigheten som önskar förbli anonym. – Man talar om 25 utsatta områden, men andra myndigheter hävdar att det finns 600–700 områden över hela landet, fortsätter han. Det som är klart i dag är att inget har gjorts i de 25 områdena. Man kan inte lösa problem som funnits i flera decennier genom att bara ge bidrag till organisationer. – Rädslan för nya upplopp är befogad, säger Sebastian Roché (bilden) , kriminolog och professor. – Omständigheterna som ledde till upploppen förra gången är desamma.

klar

Artikellänk är kopierad

Adrien Cadorel
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro