ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Paristerroristen inför rätta för skottlossning i Belgien

Linus Lindgren · 5 Feb 2018
Uppdaterad 5 Feb 2018
Salah Abdeslam åtalas för en skottlossning i Belgien.

Salah Abdeslam åtalas för en skottlossning i Belgien. Foto: IBL


Salah Abdeslam är den enda överlevande terroristen efter attentaten i Paris i november 2015. Nu ställs han inför rätta rapporterar Reuters.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag börjar rättegången mot den ende överlevande terroristen efter terrordåden i Paris 2015, Salah Abdeslam, skriver ReutersRättegången hålls i Bryssel men den handlar inte om attentatet i Paris, utan en skottlossning i Bryssel-kommunen Forest flera månader efter attentatet i Paris.

Attentatet han nu anklagas för skedde en vecka innan attentatet mot Bryssels flygplats och tunnelbana den 22 mars 2016. Det var när fransk och belgisk polis sökte efter gärningsmännen från attentatet i Paris som Salah Abdeslam misstänks att ha öppnat eld och skottskadat fyra poliser, skriver Reuters.

Salah Abdeslam åtalas för mordförsök med terroristkoppling. Om han döms för brottet kan ha få upp till 40 års fängelse. Efter det väntar en ny rättegång i Frankrike för hans inblandning i Paris-attentatet, skriver nyhetsbyrån.

Rättegången har fått mycket stor uppmärksamhet både i Frankrike och Belgien. Enligt Reuters kommer runt 100 poliser vakta rättegångsbyggnaden.

Dagens Nyheter skriver att Salah Abdestam är en fransk medborgare som var född och uppväxt i Belgien. De som känt honom har beskrivit honom som en småkriminell. Under 2015 blev Salah och hans bror Brahim Abdeslam (som sprängde sig själv till döds på ett kafé i paris den 13 november) aktiva i ett nätverka av radikala islamister med kopplingar till IS, skriver tidningen.

I terrorattentaten i Paris den 13 november 2015 dog 130 människor i flera samordnade attacker runt om i Paris. Även tio av de elva gärningsmännen dog i samband med attentatet.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro