ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Parkeringsvakter berättar: Folk behandlar oss som skit

Ida Gustafsson · 16 Okt 2015
Uppdaterad 20 Okt 2015

De får höra ord som hora, jävla as och fitta. En del följer efter dem på gatan och blir de lappade kan de gå till fysiskt angrepp. Så ser vardagen ut för en parkeringsvakt.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: Robert Henriksson / SvD / TT

Parkeringsvakterna som Metro pratat med har tillsammans jobbat i yrket i över tolv år i Stockholmsområdet. De trivs båda på sitt jobb, de gillar att vara ute mycket för att de själva kan styra över sina arbetsdagar.

Men baksidan av jobbet är folks reaktioner på en parkeringsbot.

– De har fått en lapp, de kommer med lappen och vill att jag ska ta bort den. De kastar den på en, de puttar till en. För de tycker att de har den rätten att göra det helt enkelt. Men oftast leder det inte till någonting, säger Meja som jobbar i områden utanför Stockholms innerstad. 

► LÄS MER: Spöken skrämmer bort bilister som stjäl handikappsparkeringarMen det är inte bara de som blir lappade som reagerar, även många som passerar dem på gatan skriker glåpord.

– Det är saker som Hora, jävla fitta. I dagsläget reagerar man inte på det, det är litegrann så att det blir en del av jobbet. Man lär sig hantera de sakerna och stänga av öronen i princip, säger Meja. 

– Nackdelen med jobbet är att många tycker, på grund av våra uniformer, att vi är en allmän spypåse. Oftast är det folk som bara går förbi på gatan som hasplar ur sig ”jävla as” eller ”skaffa dig ett bättre jobb”. Man får höra det var och varannan dag. Och det är allt ifrån pensionärer till små barn som säger saker. Det är upprörande att vuxna överför sina aggressioner mot en yrkesgrupp till sina barn, säger Lena som jobbar inne i Stockholms city. 

► LÄS MER: Här är det fritt fram att felparkera utan att få böter

Lena är upprörd eftersom människors beteende är så accepterat, både i samhället men också bland kollegor. 

– Jag tycker inte att det ska vara en del av jobbet. Man behandlar inte folk som skit bara för att det är en yrkesroll. 

– Vi är ju inte ute för att sätta dit folk. Men många skulle inte komma till jobbet om inte bussarna kommer fram på gatorna. 

► LÄS MER:  Inga p-vakter efter hotelser

Båda parkeringsvakterna säger att de flesta som blivit lappade lugnar ner sig när de pratar med dem. Men för alla räcker inte det. Meja har varit med om personer som följt efter henne tills hon satt sig i sin arbetsbil.

– Man får försöka ta diskussionen eller ta en annan väg in i bilen. Folk är rätt flexibla, springer jag till en dörr springer de till nästa. Man får vänligt men bestämt försöka ta sig fram. Jag har inget direkt knep, men säger man: ”Om du inte flyttar på dig tvingas jag ringa polisen”. Då brukar de flytta på sig. Men inte alltid, så man kan få tränga sig fram, säger hon. 

Varken hon eller Lena har upplevt något som de känt sig tvungna att polisanmäla. De gillar sitt jobb, men är samtidigt medvetna om att allmänheten inte alltid uppskattar dem. 

– Det är tråkigt att vissa yrkeskategorier, som oss och det är ju samma med ordningsvakter som får ta mycket skit. Och även poliser. Vi jobbar ju ändå för samhället. Men när folk går förbi på gatan och säger ”vilka jävla as”. Okej, ”trevlig kväll på dig med” liksom. Vad ska man säga, man blir så trött. 

► LÄS MER: Trodde bilen fått böter – den gula lappen var dagens bästa aprilskämt

Fotnot: Namnen på p-vakterna är fingerade

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro