ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Parkvakter misstänks ha dödat elefanter – för att de har för låg lön

Johan Wikén · 30 Okt 2015
Uppdaterad 30 Okt 2015
En grupp elefanter hittades döda i måndags i nationalparken.

En grupp elefanter hittades döda i måndags i nationalparken. Foto: Reuters/TT


Över 60 elefanter har dödats med cyanid i Zimbabwe den senaste månaden. Underbetalda parkvakter misstänks för delaktighet i dödsfallen, enligt The Telegraph.

klar

Artikellänk är kopierad

I måndags hittades 22 döda elefanter i nationalparken Hwange i Zimbabwe.

– Återigen är det cyanidförgiftning, säger Caroline Washaya-Moyo, nationalparkens talesperson, till   nyhetsbyrån AP.

►LÄS MER: Trots världens raseri – här styckas lejonungen inför barn

Totalt har minst 62 elefanter dödats på liknande sätt i landet – bara i oktober. Cyaniden misstänks dels ha placerats i vattenhål men även i apelsiner. Och det är inte bara elefanter som stryker med.

– Många andra arter dör också när tjuvjägarna använder cyanid för att komma åt elefanterna, säger Caroline Washaya-Moyo.

Det är efterfrågan på elfenben som ligger bakom den hänsynslösa jakten. I måndags meddelade myndigheter att de hade beslagtagit 173 kilo elfenben som skulle smugglas till Singapore.

Enligt källor till The Telegraph misstänks flera av nationalparkens egna vakter för delaktighet i förgiftningen. Anledningen ska vara att det finns ett stort missnöje med låga löner bland de anställda, enligt tidningen. Två parkvakter ska nyligen ha blivit gripna misstänkta för förgiftning av elefanter.

– Det är skrämmande hur många elefanter vi förlorar till följd av cyanidförgiftning, säger Caroline Washaya-Moyo till AP.

LÄS MER: Hunden Caitlyn hade hårt ihoptejpad mun – ägaren åtalas för djurplågeri

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro