ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Parterna överens om palestinsk samlingsregering

TT · 8 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den palestinske premiärministern Ismail Haniya (Hamas) och premisidenten Mahmud Abbas (al-Fatah). Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle
Den palestinske premiärministern Ismail Haniya (Hamas) och premisidenten Mahmud Abbas (al-Fatah). Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle

ÖVERENS. Hamas och al-Fatah har enats om villkoren för att bilda en samlingsregering, uppger källor på båda sidor vid samtalen i Mecka enligt AFP.Enligt källorna har parterna enats om både fördelningen av ministerposter och om den nya regeringens politiska plattform.

Avtalet kan komma att undertecknas redan i kväll, uppger källorna.De första rapporterna sade inget om hur avtalet behandlar samtalets stora stötesten: förhållandet till Israel.De palestinska rivalerna Hamas och al-Fatah har under sina pågående förhandlingar i islams heliga stad Mecka enats om hur ministerposterna ska fördelas i den nya samlingsregeringen.

Överenskommelsen är ett steg mot en fredlig lösning på maktkampen som krävt uppåt hundra människors liv i Gaza de senaste månaderna. Det svåraste tvisteämnet kvarstår dock: Hamas inställning till Israel och de fredsavtal som Fatah-ledda PLO tidigare ingått med den judiska staten.Hamas vägrar erkänna Israel och är terrorstämplat av EU och USA, som därför bojkottar den nuvarande palestinska Hamasregeringen diplomatiskt och ekonomiskt. Hoppet är att den nya regeringen, där såväl al-Fatah som flera oberoende politiker ska ingå, ska vara mer aptitlig för västvärlden.

Avtalet som nåddes på torsdagen var i linje med förhandstipsen. Sju ministerposter går till Hamas, sex till al-Fatah, fyra till andra palestinska partier och fem till politiskt oberoende individer – däribland de tunga posterna som utrikes-, inrikes och finansminister.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro