ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Partierna: Inför pant på fimpar och golf på recept

Peter Lindholm · 9 Okt 2012
Uppdaterad 9 Okt 2012
3 245 förslag har lämnats in från riksdagsledamöterna. 

3 245 förslag har lämnats in från riksdagsledamöterna.  Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX


Förbjud smala modeller. Klä upp domarna. Pant på fimpar. Det är några av riksdagsledamöternas förslag i år.

klar

Artikellänk är kopierad

När årets allmänna motionstid gick ut i fredags hade riksdagens ledamöter preliminärt lämnat in 3 245 motioner, 45 fler än i fjol.

Motionerna kan handla om i stort sett vad som helst, men bara runt en halv procent av alla förslag har under de senaste åren gått vidare till ett ja i riksdagen.

Bakom motionerna står oftast enskilda ledamöter, så det är inte säkert att deras moderpartier tycker att de handlar om de mest angelägna frågorna. Men för enkelhets skull redovisar vi här bara partitillhörigheten.

Men räkna med att rökarna får det tuffare framöver, både socialdemokrater och moderater tycker att nedskräpningen av cigarettfimpar är ett problem. Framför allt vill moderaterna ta bort möjligheten att röka i anslutning till riksdagens plenisal.

Dansentusiasterna kan däremot se framtiden med tillförsikt. Flera partier vill sänka dansbandsmomsen och avskaffa danstillståndet.

Moderaterna

Vill ha älgjaktsstart på en lördag, förbjuda onödiga förpackningar, avskaffa landshövdinge-ämbetet och skriva ut golf och dans på recept. 

Folkpartiet

Fler yrkeslegitimationer, avdragsrätt för konst, utse Europadagen till allmän flaggdag, vill ha schack som ett pedagogiskt verktyg i skolan.

Centerpartiet

Minska myggeländet, mänskligare myndighetsutövning, stoppa kopparstölderna, höja arvodet för vigselförrättare och ha pekplattor i riksdagen.

Kristdemokraterna

Se över Kinas ettbarnspolitik, större text på förpackningarna, stärka rättssäkerheten för de parkerande, nationell organisation för bekämpning av mygg.

Sverigedemokraterna

Vill kriminalisera hjälp till illegala invandrare och avskaffa första maj som allmän helgdag. Samt klä upp domarna i så kallade domarkappor.

Socialdemokraterna

Mer konst till norra Sverige, förbjud privata fyrverkerier, köttfria skoldagar, vill byta ordet arbetsgivaravgifter mot löntagaravgifter.

Miljöpartiet

Pant på fimpar – och batterier och lågenergilampor.  Förbud mot smala modeller och delfinarier. Vill ha cykelmotorvägar längs järnvägen.

Vänsterpartiet

Respekt för djuren, subvention av preventivmedel, karantän för statsråd, vill införa ett tredje kön och återigen avskaffa monarkin.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro