ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Partierna under spärren: Så ska vi lyckas

Karolina Skoglund, Jenny Sköld · 13 Maj 2014
Uppdaterad 22 Maj 2014

Fyra partier hamnar under fyraprocentsspärren i EU-valet när alla opinionsundersökningar slås samman. Samtidigt är andelen osäkra väljare mellan 27 och 56 procent. Så här tänker partiernas förstanamn fånga just dem.

klar

Artikellänk är kopierad

EU-parlamentets platser är åtråvärda.
EU-parlamentets platser är åtråvärda.Foto: TT

Piratpartiets förstanamn Christian Engström: ”Vår huvudmotståndare är soffan”   

Vad säger du om väljarstödet på 1,7 procent?

– De här mätningarna är inte särskilt tillförlitliga. Jag är optimistisk eftersom de 225 000 personer som röstade på oss 2009, de finns kvar. Dessutom har det kommit nästan en halv miljon förstagångsväljare som alla är uppväxta med internet och förstår de här frågorna.   

Hur försöker ni fånga de osäkra väljarna?

– Strategin är att börja på max och sedan öka gradvis. Vi kampanjar ute på gator och torg, försöker synas i media och är aktiva på internet. Inför valet 2009 steg våra siffror mycket den allra sista tiden. Vår huvudmotståndare är soffan och ju närmre valet vi kommer, desto fler kommer att få upp ögonen för att det är viktigt.

Varför ska man rösta på er?

– Internet är det största som hänt mänskligheten i vår tid. Piratpartiet är det enda parti som tar friheten på internet på allvar. Det är viktigt för alla andra frågor från jobb till att bevara demokratin. Det är EU-parlamentet som bestämmer över de flesta av de här frågorna, om övervakning på nätet, upphovsrätt och nätneutralitet. Vi går verkligen till EU-val på frågor som bestäms av parlamentet. Vi ser inte det här som en generalrepetition.

Feministiskt initiativs förstanamn Soraya Post: ”Tillgängliga från tidig morgon till sen kväll”

Vad säger du om väljarstödet på 3,3 procent?

– Jag är inte ett dugg tveksam till om vi kommer in.   Jag är övertygad om att folk har tillit till den politik som vi för och att människor vill se en förändring, både i Europa och i Sverige.

Hur försöker ni fånga de osäkra väljarna?

– Vi kör för fullt. Vad vi gör är att vara där folk är. Vi har homeparties, där väljare får bjuda hem oss för att diskutera. Vi har inga medel utan det vi bjuder på är oss själva och är tillgängliga från tidig morgon till sen kväll.

Varför ska man rösta på er?

– Det är alltför starka högerextrema krafter som växer fram som har fått mandat i de olika politiska rummen. Därför är det här ett ödesval. Därför är det så viktigt att gå och rösta. Alla som vill föra in ett jämställdhets- jämlikhets- och antirasistiskt perspektiv ska rösta på oss.

Kristdemokraternas förstanamn Lars Adaktusson: ”Vi måste jobba hårdare”

Vad säger du om väljarstödet på 3,9 procent?

– De flesta är nog överens om att det är en stor osäkerhet opinionsundersökningarna, eftersom det bygger på hur många som går och röstar. Jag är väldigt optimistisk men den enda rimliga slutsatsen att dra är att vi måste jobba hårdare.

Hur försöker ni fånga de osäkra väljarna?

– Genom att träffa så många väljare som möjligt och jobba stenhårt med vår kampanj. Framförallt vill vi nå ut med två saker: det ena att vi är varma EU-anhängare och det andra hur viktigt det är att EU ägnar sig åt rätt frågor.

Varför ska man rösta på er? 

– Därför att vi har en väl genomarbetad Europapolitik. Jag tror att jag med den bakgrund jag har i journalistiken har en möjlighet att kunna göra ett bra jobb i Bryssel.   Christian Engström, kandiderar för Piratpartiet

Junilistans förstanamn Jörgen Appelgren: ”Som en kalldusch”

Vad säger du om väljarstödet på 0,4 procent?

Hur försöker ni fånga de osäkra väljarna?

Varför ska man rösta på er?

– För att man får ett sant EU-kritiskt parti som vill att beslut ska tas på hemmaplan. Det har varit lite speciellt för oss i den här valrörelsen för att andra partier säger som vi säger gör – men sedan röstar de helt annorlunda i Bryssel.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund, Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro