ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Party, äventyr, offpist

metro · 18 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
I Kläppen kan tuffingar i alla åldrar visa sig på styva linan.

I Kläppen kan tuffingar i alla åldrar visa sig på styva linan. Foto: Per Sandberg


Metro väljer ut fjällens bästa kickar

klar

Artikellänk är kopierad

Cliff i Björkliden.
Cliff i Björkliden.
Åre blandar både bra partaj och riktigt edgy skidåkning.
Åre blandar både bra partaj och riktigt edgy skidåkning.
För landets unga ”jibbare” är det Åre som gäller.
För landets unga ”jibbare” är det Åre som gäller.

TILL TOPPS Nu är det hög tid att boka fjällsemestern, särskilt om du ska kunna åka dit du verkligen vill på sportlovet. Men vilken ort passar bäst för dig? Metro har valt ut några favoriter.

OffpistKittelfjäll

Kittelfjäll? Ja, just det. Kittelfjäll. Den lilla skidorten, mitt ute i ingenstans, har på senare år blivit ett offpistmecka. Anledningen är bra fallhöjd, men främst att de flesta nedfarter inte pistas.

Så när det snöar förvandlas hela Kittelfjäll till ett stort offpistområde. Den roligaste åkningen sker i bäckravinerna som löper genom björkskogen, till exempel ravinen Storgrova, som är en klassiker.

På senare år har Kittelfjäll, som många andra svenska skidorter, satsat på helikopterskidåkning samt catskiing (pistmaskin som tar åkarna till backar med mest snö) till fjällen runt om. Se även äventyrsbiten om Abisko och Björkliden. Mer info: www.kittelfjall.comParty Åre

Det finns många bra partyställen i svenska fjällen, laddade med bra afterski och handplockade dj:er. Men inget av dem kan mäta sig med partycentralen Åre. Här blandas glamourfolket från Stureplan med prinsessan Madeleine i spetsen med unga stjärnjibbare (åkare som gör avancerade trick i luften) och andra som vill visa upp sig och festa.

Åre är de svenska fjällens motsvarighet till Chamonix och S:t Moritz. Utbudet av restauranger, kaféer, barer och nattklubbar är stort. Testa Åre bageri om du vill ha hembakt till latten, Liten krog om du vill äta gott och klubben Country (ett disko) på Åregården om du vill dansa. Jo, en sak till.

Åre har faktiskt mycket bra skidåkning. Om man tar skidorna på axeln och går upp till Åreskutans topp väntar mycket bra offpist på baksidan. Längre ned finns branterna i Östra och Västra Ravinen. Pisterna intill Olympialiften är snabba och breda för den som gillar att åka fort. Snöparken med hopp och räcken är en av de bättre i Sverige. Mer info: www.are.se, www.skistar.comFamilj Kläppen

Barnfamiljen har länge varit en viktig målgrupp för svenska skidorter. Idag finns det minst ett dussin orter som profilerat sig som familjevänliga, fulla utbyggda barnbackar, funparks för tonåringar och så många kringaktiviteter att barnen knappt hinner åka skidor. Så vilken skidort ska man då välja? Metro väljer lilla Kläppen, som ligger i skuggan av de stora grannarna i Sälen.

Här är det trivsamt, lugnt och utbudet av barnvänliga backar är stort. Något överraskande finns en av Sveriges bästa snöparker här, lika stor som 14 fotbollsplaner och med 25 hopp i olika svårighetsgrad. Här kan man få se landets bästa snowboardåkare göra tricks, eftersom flera av dem bor i regionen.

En sak till; Själva berget är ganska runt till formen. Det gör att man kan åka i förmiddagssolen på baksidan av berget och sedan förflytta sig medsols så att ansiktsfärgen bättras på även på eftermiddagen.

Stugorna, indelade i fem områden, ligger vid bergets fot och majoriteten har gångavstånd till liftarna. Den moderna inredningen är anpassad till storstadsfamiljernas något mer kräsna smak. Trots att det byggs nya hus inför varje vinter, så är Kläppens stugområden fortfarande överskådliga. Här är inte lika anonymt som i grannbyarna utmed Sälenfjällen. Mer info: www.klappen.seÄventyr Abisko och Björkliden

De två grannorterna ligger ensamma och isolerade i närheten av våra kanske mest spännande bergstrakter; Abiskoalperna och Kebnekaisemassivet. Här kan man prova högalpin skidåkning och offpistmöjligheterna är oändliga. Åtminstone om man har råd med heliskiing eller gillar att trampa uppför berg med stighudar.

På båda orterna finns aktivitetsfixarna Arctic Elements, som specialiserat sig just på äventyrligare upplevelser. De har en rad helikopterfärder i olika prisklasser.

Deras dyraste ”produkt” är en hel veckas helikopterutflykter till olika toppar i området. Skidåkningen har sammanlagt 30 000 fallhöjdsmeter. Priset är ännu högre; 40 000 kronor, inklusive logi. Mer info: www.arcticelements.com, www.abisko.nu, www.bjorkliden.com

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro