ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Party ska lära allmänheten att undvika övervakning

Matilda Bjerlöw · 1 Nov 2012
Uppdaterad 1 Nov 2012
– Det är inte paranoia att oroa sig, det är ett faktum att vi blir övervakade i dag, säger arrangören bakom Sveriges första cryptoparty. Här vill de lära allmänheten hur de håller sin kommunikation hemlig.

– Det är inte paranoia att oroa sig, det är ett faktum att vi blir övervakade i dag, säger arrangören bakom Sveriges första cryptoparty. Här vill de lära allmänheten hur de håller sin kommunikation hemlig.


I kväll hålls Sveriges första cryptoparty i Umeå. Syfte: Att lära människor hur de håller sin kommunikation hemlig och undviker avlyssning – genom kryptografi. – Alla svenskar borde kryptera sina mail, säger arrangören Petter Ericson.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Nilsson, IT-säkerhetsexpert, och Petter Ericson, Umeå Hackerspace.
Anders Nilsson, IT-säkerhetsexpert, och Petter Ericson, Umeå Hackerspace.

Fenomenet föddes ur en twitterkonversation i augusti och är redan etablerat i Tyskland, Australien och USA. Det går ut på att människor träffas, käkar chips och lär varandra hur de med olika metoder håller sin kommunikation hemlig och skyddar sig mot avlyssning.

Kvällens party blir det första i Sverige och Petter Ericson, ordförande för arrangörerna Umeå Hackerspace, tycker att det är på tiden: – Det har funnits teknik för det här i 15-20 år, men det är väldigt få som vet hur man gör, trots att alla borde kryptera sina mail. Vi vill helt enkelt sprida kunskapen om kryptografi, och avnördifiera den. Alla svenskar har i dag intresse av att skydda sin kommunikation från alla möjliga människor som skulle vilja komma åt den, som hackers, företag och myndigheter.

Petter Ericson liknar ett mail vid ett vykort, som är helt öppet för FRA och andra att tjuvläsa. Ett krypterat mail däremot fungerar som ett kuvert, som bara mottagaren kan öppna. – Det är inte paranoia att oroa sig, det är ett faktum att vi blir övervakade i dag. Både Facebook och Google håller koll på dig, de kan se alla dina mail och sökningar och gör stora pengar på det, säger han.

Men även om cryptopartyna har ploppat upp och förökat sig som ogräs de senaste månaderna, är grejen i sig inget nytt. Redan Julius Caesar skickade sina krigsförklaringar som krypterade brev, för att budbäraren inte skulle kunna tjuvläsa. Och på samma sätt fungerar det i dag. Bara mottagaren kan läsa meddelandet, som för alla andra bara är konstiga tecken.

Anders Nilsson, IT-säkerhetsexpert på Eurosecure, är positiv till cryptopartynas explosion. – Om man kommer från ett övervakat land, som till exempel Kina, är det här jätteviktigt. Men även för journalister, för att kunna avslöja missförhållanden, och i helt vardagliga situationer för att till exempel undvika att hackers kommer åt ens kontouppgifter.

Har du något råd till alla som inte krypterar? – Jag rekommenderar starkt att undvika öppna, trådlösa nätverk. Det är som att du skriker ut allting som radiovågor rakt ut i luften – till vem som helst. Jag skulle i princip kunna sätta mig i en bil utanför ett kafé och skapa ett nätverk med kaféets namn, för att komma åt gästernas bankuppgifter eller e-post, säger Anders Nilsson.

Petter Ericson hoppas att kvällens cryptoparty i Umeå blir det första av många i Sverige.

Vilka hoppas ni ska komma? – Främst journalister och politiskt aktiva, men vi är öppna för alla och man måste inte ha några förkunskaper.

Finns det inte en risk att ni lockar kriminella, som faktiskt har en anledning att vilja dölja vad de gör? – Nja, jag tror inte att det kommer komma så många kriminella ikväll. Men de här verktygen finns och är spridda och används redan, så folk som vill tjäna pengar på dåligheter känner redan till det. Fast även om man är fullständigt laglydig, och aldrig någonsin kör för fort eller parkerar fel, så ska man inte behöva bli avlyssnad!

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro