ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Partykrocken

Jenny Sköld · 6 Jul 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Champagnen sprutar på och utanför planen under tennisveckan i Båstad.

Champagnen sprutar på och utanför planen under tennisveckan i Båstad. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Barth-Kron.
Viktor Barth-Kron.Foto: Mathias Nordgren

Sveriges partyelit står inför ett svårt val i sommar när både tennisveckan i Båstad, Stockholmsveckan i Visby och seglarveckan på västkusten äger rum under en och samma vecka.

Vanligtvis festar partysugna först under vecka 28 i Båstad för att därefter åka vidare till Stockholmsveckan i Visby. I år har man bestämt sig för att utöka tennisturneringen med en damturnering som pågår vecka 28 medan herrarna istället spelar vecka 29.

Samtidigt äger Stockholmsveckan rum i Visby och seglarveckan pågår på västkusten.– Intresset för de här veckorna har ökat varje år och det gör att jag tror att alla orter kommer bli välbesökta. Nackdelen för Båstad kan vara att det kan bli lite mer spritt eftersom tennisveckan pågår under 10 dagar i år, säger Viktor Barth-Kron, chefredaktör på Stureplan.se.Urban Wallin, VD på Gutekällaren i Visby är inte orolig för krocken och tror inte att man slåss om samma kunder.– Jag tror inte vi kommer att märka någon skillnad alls över att tennisveckan och  Stockholmsveckan utspelar sig under samma vecka i år. Stockholmsveckan är så pass etablerad här i Visby och det känns som att vi inte riktigt lockar samma typ av folk utan jag tror tennisen drar en lite äldre målgrupp som är intresserade av sporten och det är inte riktigt de personerna som kommer och festar hos oss, säger Urban Wallin.Fredrik Olofson, delägare och driftsansvarig på Pepes Bodega i Båstad håller med om att de förmodligen kommer att locka en äldre publik under vecka 29.– Eftersom näringslivet är på plats i Båstad under vecka 29 så blir det naturligt med en äldre kundkrets men samtidigt så lockas de yngre fortfarande av vecka 28 eftersom den veckan är så pass väletablerad.Förhoppningarna på den utökade tennisveckan är höga i Båstad.–  Totalt sett tror jag att vi kommer att få två fantastiska veckor. Föregående år har det varit en hysterisk koncentration på fyra-fem dagar där vi inte har kunnat ta hand om alla efterfrågningar och därför är det bra för alla inblandade parter att det är mer utspritt i år, säger Fredrik Olofson.Varken Ulf Wallin eller Fredrik Olofson ser seglarveckan på västkusten som något hot.– Jag tycker att partytermometern för seglarveckan har sjunkit de senaste åren så det är inget vi oroar oss för, säger Fredrik Olofsson.

Emelie Andrén Meiton som driver sajten Seglarveckan 2009 anser att man inte kan jämför seglarveckan med Båstad och Visby.– Seglarveckan har aldrig haft någon organisatör så jag tycker inte man kan jämföra det med tennisveckan i Båstad och Stockholmsveckan i Visby som är arrangerade event. Hit kommer man för gemenskapen och för att njuta av den bohusländska sommaren när det är som bäst.I samband med att partyeliten intar orterna så ökar även fylleriet och bråket och kommunerna har förberett sig på en anstormning av folk även i år. Gotlands kommunstyrelses ordförande Eva Nypelius (C) känner att man är väl rustade inför årets Stockholmsvecka.– Förra året var det ett väldigt tryck på vissa restauranger och klubbar och alldeles för mycket folk som de inte riktigt klarade av men det har vi påpekat i utvärderingar med berörda parter och de har lovat att jobba med det så jag hoppas det ska gå bättre i år. Jag tycker det är viktigt att vi har en ungdomsturism med bra uteliv men de ska förstås vara städat och inte en massa bråk.Jens Odevall, kanslichef på Båstad kommun säger att även Båstad kommun är väl rustade.–  Vi förbereder oss på flera plan när det gäller tennisveckan och samarbetar både med polis och arrangörer och vi har även kommunvärdar ute som hjälper till att lotsa folk rätt. Vi kör också en kampanj för folkhälsan som heter Varannan vatten för att minska fylleriet och för att få folk att ha en bra dag även dagen efter festen.Svårigheten för kommunen har varit att veta exakt när den största mängden besökare tänker inta Båstad.– Vårt största problem i år är att tennisveckan pågår i två veckor först med damtennisen och därefter männens så vi vet inte om de flesta tänker fortsätta att komma vecka 28 eller om de istället väljer vecka 29 men vi är förberedda inför båda scenariorna, säger Jens Odevall.

Kommuner tar krafttag mot stöket på seglarveckan

Hög musik dygnet runt, fylleri och narkotika. Det var facit efter förra årets seglarvecka på västkusten. Värre än någonsin, enligt kommunordföranden i Uddevalla. I år tar myndigheterna krafttag mot stöket.De återkommer varje år, i nya konstellationer. Unga människor som drar från hamn till hamn längs Bohuskusten för att festa – under den så kallade seglarveckan. Traditionen har aldrig uppskattats av ortsborna och på senare år har festandet eskalerat.– Detta har ju pågått i ett antal år, men nu har det urartat lite kan man väl säga. Förra året var det värsta hittills, säger ordföranden i Sotenäs kommun, Mats Abrahamsson (M).För att stå bättre rustade inför sommaren 2009 initierade han ett antal arbetsmöten under året, där berörda kommunerna, polisstationer och kustbevakning träffats och filat på en ny kraftfullare strategi mot stöket.– Vi kommer att ha ett helt nytt sätt att tackla situationen i år, säger Mats Abrahamsson.Förutom en utökad samverkan mellan kommuner, polis och kustbevakning, har fler poliser kallats in från stationerna i Skövde, Borås och Göteborg.

– Vi var inte fullt rustade förra året, särskilt när det gällde samordningen mellan myndigheter. Det var rätt rejält med fylla och särskilt några norrmän som utmärkte sig, där vi även slog till och grep ett antal personer för narkotikabrott, säger han.De senaste åren har seglartåget som kommer söderifrån kompletterats med ett tåg som utgår från Norge. I början av vecka 29 möts de båda tågen i någon av festhamnarna.– Som allra mest brukar det vara på måndagen i Hunnebostrand. Då ligger båtarna i flera rader utanpå varandra, säger Rickard Fremark.Men det verkar ändå råda ett ganska gott humör under seglarveckan – bland dem som själva deltar i festandet.

– Det är rätt ordentligt fylleri och hög musik, men i regel inga våldsbrott. Även skadegörelse ligger på en låg nivå under de här veckorna.

Mest kändisar i Båstad

Stureplan.se:s chefredaktör Viktor Barth-Kron tar pulsen på Sveriges partyveckor.

Kändistäthet

Visby

Visby är mer folkligt och drar inte lika mycket kändisar som Båstad men här kan du till exempel hitta Markoolio, EMD, Sara Lumholt och Hans Wiklund.

Båstad

Hög. Kändistätheten i Båstad är väldigt hög. Här festar bland annat Fredrik Ljungberg, Lena Olin, Björn Borg och prinsessan Madeleine.

Seglarveckan

Låg. Största chansen för kändisspotting är under uppträdanden på någon av nattklubbarna längs Seglarveckans stopp. På Havsbadet i Lysekil uppträder bland annat Timbuktu, Soundtrack of our lives och Christian Walz under vecka 29.

Vem är besökaren?

Visby Man eller kvinna runt 25 år som annars festar på Stureplan i StockholmBåstadMan eller kvinna på runt 30 år som gärna kombinerar affärer med fest.SeglarveckanFolk i alla åldrar men främst killar i åldern 16 till 21 som kommer från Göteborg med omnejd.

Bästa ställena

BåstadPepes BodegaTennisarenanMadisonHotel SkansenVisby

Kallbadhuset "Kallis"Visby Beach ClubGutekällarenBurmeisterSeglarveckan

Måndagsklubben på Gästis i Backen i HunnebostrandLagergrens, SmögenHavsbadet, LysekilSocietetshuset, Marstrand

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro