ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Påsken en orgie i mat

Johan Nylander · 28 Mar 2013
Uppdaterad 28 Mar 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Mat blir allt billigare i Sverige. Idag på skärtorsdagen är det många som fyller shoppingvagnarna till bredden, skriver Dagens Nyheter.

Den traditionstyngda påsken är för många svenska hem en orgie i mat. Enligt en ny rapport från Svensk Handel väntas hushållen handla mat för hela 7,4 miljarder kronor under veckan. Det är 25 procent mer än under en vanlig vecka.

Kulmen väntas idag, skärtorsdagen, när gigantiska mängder sill, potatis och skinka läggs ner i shoppingvagnarna.

Vi har också råd att köpa mer mat för varje år. Mat i Sverige blivit relativt billigare de senaste 20 åren; lönerna har stigit mer än vad matpriserna har. Priserna har också pressats markant sedan vi gick med i EU.

– Ser man på de svenska priserna så har de påverkats mycket av politiken. Vi blev medlemmar i EU som hade mycket lägre matpriser än Sverige, säger Ewa Rabinowicz, professor i jordbruksekonomi vid Sveriges lantbruksuniversitet, till DN.

Ytterligare en anledning till den billiga maten är att det internationella jordbruket blivit betydligt mer effektivt än vad det var för 50 år sedan.

Viss påskmat, som sill och gravad lax, har dock blivit dyrare.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro