ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Påskkärringens tid är snart över

TT · 8 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Nu är de på ingång igen, men påskkärringarnas storhetstid är passerad. - Dörrknackande påskkärringar är en sed som håller på att försvinna sakta men säkert, säger folklorist Fredrik Skott. De kringvandrande påskkärringarna var troligen som flest på 1940- och 1950-talet och har därefter successivt blivit färre.

Visst får många fortfarande besök av godissugna små kärringar, men trenden pekar mot allt fler vuxenorganiserade aktiviteter på skärtorsdagen, som utklädning på förskolorna och påskparader. - Förr var det mer en ungdomssed, precis som halloween är i dag, säger Fredrik Skott vid Institutet för språk och folkminnen i Göteborg.

Under 1800-talet fanns seden bara i Västsverige och då var det 18-20-åringar som gick runt i husen för att skramla ihop brännvin och ägg. De såg betydligt mer skrämmande ut än dagens gulliga gummor. De dolde ofta ansiktet bakom en mask, kvinnorna gick i trasiga manskläder och tvärtom och de försökte efterlikna sägnernas häxor, som många fortfarande trodde på.

Samtidigt som seden bredde ut sig i hela landet och till Finland under 1900-talet skedde en gradvis förskjutning mot att den blev en barnsed. - Det har blivit snällt och gulligt och anpassat, konstaterar Fredrik Skott.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro