ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Påskorgier var en del av häxornas farliga sexualitet

Suzann Larsdotter · 28 Mar 2018
Uppdaterad 28 Mar 2018
Den kvinnliga lustan ansågs på 1600-talet vara omättlig, och dåtidens påskkärringar – kvinnor som ansågs vara häxor – begav sig gärna till Blåkulla för polyamorösa äventyr Djävulen och hans demoner.

Den kvinnliga lustan ansågs på 1600-talet vara omättlig, och dåtidens påskkärringar – kvinnor som ansågs vara häxor – begav sig gärna till Blåkulla för polyamorösa äventyr Djävulen och hans demoner. Foto: illustration: Eva Fallström


I dag tänker vi att påskkärringar är små söta barn som klär ut sig med huckle, kjol och förkläde och har ringar målade i rött på kinden. Men på 1600-talet var en påskkärring en farlig häxa som åkte till Blåkulla för en sexorgie med djävulen.

klar

Artikellänk är kopierad

Att många oskyldiga kvinnor dödades på 1600-talet beskyllda för häxeri och trollkonst vet vi, men häxor är också spännande ur sexualvetenskapligt perspektiv.

Häxorna beskrivs generellt som mycket sexuellt aktiva i dåtida texter. I Häxhammaren eller Malleus Maleficarum (en instruktionsbok för häxjakt) från 1497 står det att ”allt häxeri kommer av köttslig lusta, och den är hos kvinnan omättlig”. Här finns också en beskrivning hur man finner och kan åtala häxor. Ett tecken är om en kvinna har en spene med djävulens huva, som djävulen kunde suga på. Det var troligen klitoris och klitorishuvan som avsågs. Oralsex genom att suga på klitoris är omnämnt långt innan det kom in i andra böcker om sexualitet. (Dessutom har man under långa perioder efter 1600-talet förnekat att klitoris ens finns.)

Många rättegångsprotokoll är bevarade från häxprocesserna på 1600-talet. Där vittnas om hur djävulen har sex med kvinnor. Det märkliga är att kvinnorna själva visar en stor uppfinningsrikedom i sina berättelser om hur de ”bolat” med djävulen. De berättar i protokollen att resan till Blåkulla ofta skedde med något föremål – bakspadar, eldgafflar, stänger eller en kvast. Vissa red på en get. Framme i Blåkulla fick de avsvära sig tron på Gud och överlämna sig till satan. Sedan bjöds de på ett generöst gästabud med mat, dans och förlustelser.

Kärringarna kunde stå på huvudet på bordets kortända med stora ljus i underlivet. Satan tog in dem han ville ha på kammaren där sängarna var bäddade med fint krusade lakan. Där hade han sex med dem i vilda orgier, och det skedde oftast helt frivilligt från kvinnornas sida. Kvinnorna vittnade om att det inte var någon större skillnad på att ha samlag med Satan eller andra män. Vissa tyckte dock att Satans penis var väldigt kall.

Samlag med djävulen räknades som en form av sodomi på 1600-talet. Straffet var halshuggning och att brännas på bål. Vissa sade sig ha lurats eller blivit våldtagna. Om personen inte varit medveten om att det var djävulen eller hans demoner de hade sex med, eller kände sig tvungna, kunde straffet mildras.

pil
Processerna mot häxorna

* I Sverige förekom ”trolldomsprocesser” från 1500-talets senare del och framåt. Häxorna som åtalades anklagades för att ha ingått förbund med djävulen, att ha fört med sig barn och farit till Blåkulla.

* Under perioden 1668–1676 genomfördes stora häxprocesser i bland annat Dalarna, Norrland och Stockholm. Mer än 300 personer, mestadels kvinnor, avrättades. Flera av dem brändes på bål.

* Prästerna kände sig tvungna att agera och se till att djävulssamlagen kom till domstol – annars kunde det hända att Gud utmätte kollektivt straff över hela landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Suzann Larsdotter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro