ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Passa på att njuta av vårvärmen – i helgen blir det snö

Anton Gustafsson · 27 Feb 2019
Uppdaterad 27 Feb 2019
Det blir en ambivalent vädervecka med både glass och regnkläder.

Det blir en ambivalent vädervecka med både glass och regnkläder. Foto: TT


Vårvärme och plusgrader präglar stora delar av veckan i hela landet. Men glädjen blir kortvarig, i helgen blir det regn och snö.

klar

Artikellänk är kopierad

Från Dalsland ner till Skåne i väster och upp till Blekinge och Öland i öster, dit har våren redan kommit. I resten av landet är det fler som hoppas på vår nu när plusgraderna blir allt fler i stora delar av landet under veckan.

– Onsdagen bli solig i stort sett hela landet. Dock så kommer det komma bli rejält blåsigt med en del snöfall i fjällkedjan, säger Moa Hallberg, Meteorolog på SMHI.

Vårvärmen lämnar plats åt minusgrader

Om man under onsdagen börjar bära fram utemöblerna får man tänka om. I slutet på veckan kommer kylan tillbaka. Temperaturen sjunker redan under torsdagen. Det blir minusgrader i norr och enstaka plusgrader i resten av landet. När helgen kommer är vårvädret definitivt över för den här gången.

– Lördag innebär snöfall i norr och mulet i söder och fortsatt svalare i hela landet med max fem plusgrader i söder och minusgrader i norr. På söndagen rör sig ett nederbördsområde ner och det kan mycket väl snöa under söndagsmorgonen i Götaland och Svealand. Snöfallet övergår sedan i regn under dagen. I norr fortsätter snöfallet, säger Moa Hallberg.

Fjolårsgräset kan lätt antända

Trots att snön knappt har smält bort så har det varma vädret redan orsakat problem på vissa håll. Det råder risk för gräsbrand i delar av Sverige.

– På östkusten är det risk för gräsbrand från Uppland ner till Blekinge och även i Örebro län. På grund av de höga temperaturerna blir fjolårsgräset snabbt torrt och kan lätt antända, säger Moa Hallberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro