ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Passagerarplan fick medvind – nära spränga ljudvallen

Tomas Lundin · 12 Jan 2015
Uppdaterad 14 Jan 2015

Foto: TT/Arkiv


klar

Artikellänk är kopierad

Ett passagerarplan som färdades mellan New York och London slog hastighetsrekord med lite hjälp av vinden.

När British Airways-planet landade på Heathrow i London var det 1,5 timme för tidigt efter att ha surfat på vindar på nästan 90 sekundmeter, rapporterar The Telegraph. Flygtiden blev blygsamma 5 timmar och 16 minuter 

Den officiella maxhastigheten för en Boeing 777 är 950 kilometer i timmen, men med hjälp av vindarna vässades denna till 1 200 kilometer i timmen – mycket nära överljudsfart som vid marken är 1225 kilometer i timmen. 

– Det är precis som att surfa, det är häpnadsväckande hur snabbt du kan färdas, säger den erfarne piloten Alastair Rosenschein till Telegraph. 

Om du flugit över Atlanten till Nordamerika har du kanske lagt märke till att flygtiden i regel är kortare på vägen hem, något som kan bero på jetströmmar.

Snabbaste passagerarplanet över Atlanden förblir ändå Concorde, som gjorde passagen på under tre timmar men fick skrotas efter en rad tillbud och en dödsolycka.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro