ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Passion för pension – redan nu?

Sophie Lokko · 27 Maj 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014

Hur ska man tänka kring någonting som sker om sådär fyrtio år, och som man inte ens kan vara säker på att man kommer uppleva? Metro Student tog ett snack med pensionsexperten Monica Persson från Pensionsmyndigheten, för att reda ut det här med sparandet inför livets guldår.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Shutterstock

Hejsan Monica, hur funkar egentligen pensionen? – Jag brukar utgå från en pensionspyramid för att förklara hur pensionen hänger ihop. Nederst i pyramiden finns den allmänna pensionen, den tjänar du in till så fort du börjar betala skatt på din lön. Det är därför det är så viktigt att jobba vitt. I mitten finns det som kallas tjänstepension, som betalas in av din arbetsgivare om ni har ett sådant avtal. På toppen finns det privata sparandet, och det styr du själv över.  Är det vanligt att man pensionssparar redan under studietiden? – Nej, inte alls. Pensionsspara privat tycker jag inte att man ska börja med i ung ålder, då låser du kapitalet tills du är 55 år och dessutom kan höga avgifter på ett så långsiktigt sparande göra att det inte är lönsamt i slutänden. När du är ung kan du behöva pengarna till annat, till exempel när du bildar familj och kanske köper en bostad. Att spara är dock alltid bra. Glöm inte bort att du automatiskt börjar spara till din allmänna pension så fort du betalar skatt på din lön. Hur funkar det att pensionsspara privat? – Det är alltid bra att spara. Men det är viktigt att veta att det för många inte lönar sig att spara i ett avdragsgillt pensionssparande, det är de där 12 000 kronorna man kan dra av i deklarationen. Ett sådant sparande är bra för de som tjänar mer än 35 500 kronor i månaden och på så vis får sänkt marginalskatt, eller för dig som har svårt att hålla i pengarna eftersom du låser dem så pass länge. Jag skulle säga att det för de allra flesta är bättre att betala skatt på sin lön och sätta in pengar i ett vanligt sparande, typ ett sparkonto med hög ränta, aktier eller fonder. Det är också smart att amortera på eventuella lån. Hur rekommenderar ni att jag gör om arbetsgivaren inte pensionssparar? – Om det inte finns tjänstepension hos arbetsgivaren kan du försöka få upp lönen. Om inte det går behöver du spara cirka 4,5–5 procent av lönen för att kompensera tjänstepensionen.   – Det finns viktigare saker att fundera kring när det gäller pensionen än att börja ett privat pensionssparande. Se till att betala skatt på din lön så att du får inbetalt till din allmänna pension, se till att ha tjänstepension i din anställning, jobba heltid och inte deltid och jobba så länge som möjligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Lokko
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro