ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Patient glömdes på akutens toalett – i 18 timmar

Moa Kärnstrand · 19 Dec 2012
Uppdaterad 19 Dec 2012
Patient glömdes på akutens toalett – i 18 timmar

Patient glömdes på akutens toalett – i 18 timmar


Sahlgrenskas akut har anmälts efter att en patient glömdes på toalett i 18 timmar. De skrev ut honom då de inte kunde hitta honom. Socialstyrelsen ska nu utreda saken – men sjukhuset har inte gjort någon lex Maria-anmälan.

klar

Artikellänk är kopierad

På eftermiddagen den 27 juni kom Ralf Fleischer in till Sahlgrenskas akut, svårt sjuk och medtagen men odiagnostiserad.

– Han hade kräkts och orkade ingenting. Hemtjänsten ringde en ambulans åt honom, berättar Eva Fleischer Christoffersson.

De båda var skilda, men hade mycket kontakt. 

Ralf fick vänta länge på att få vård på akuten och när personalen vid 01-tiden på natten äntligen, tio timmar efter hans ankomst, ville ta in honom på ett enskilt rum, kunde de inte hitta honom.

– De sa att de ropat efter honom flera gånger, men när han inte svarade tänkte de att han gått och skrev ut honom. Men han orkade ju inte gå, det kunde vem som helst se, säger Eva.

Hon är ordentligt arg och menar att familjen fått dåligt gehör från sjukvården. Det skulle visa sig att Ralf låg på golvet på en av toaletterna på akuten, varifrån han till slut lyckades larma med sin fot – klockan halv sju på eftermiddagen dagen efter. Då var också polisen inblandad, då familjen trott att Ralf var försvunnen.

– Han hade legat där i arton timmar. 

Ralf var svårt medtagen, hade vätskebrist och fick läggas in på intensivvården. Där upptäcktes leukemi. Två månader senare avled han.

– Han hade aldrig dött så snart om det inte vore för den här händelsen. Han fick en infektion och alltihop slet väldigt på kroppen, säger Eva, som anmält akutmottagningen till Socialstyrelsen.

Där har man nu gått vidare och begärt in handlingar från vårdgivaren.

– Det kommer att påbörjas en utredning, säger Susanne Söderlund på Socialstyrelsen. 

Någon lex Maria-anmälan har dock inte kommit in från Sahlgrenska. 

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro