ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Patient omkom efter misstag – läkare åtalas

Jonas Andersson · 20 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

118 minuter. Så lång tid stängdes blodcirkulationen till hjärnan av under operationen. Patienten fick en allvarlig skada på hjärnan. I går ställdes överläkaren som opererade inför rätta i Lund.Operationen som den tidigare överläkaren vid universitetssjukhuset i Lund genomförde står i strid med vetenskapen. Detta hävdar vice chefsåklagare Pehr Ola Pehrsson som anser att överläkaren orsakade patienten en allvarlig hjärnskada. Brottet rubriceras som grovt vållande till kroppsskada.Under operationen stängdes patientens blodcirkulationen till hjärnan av under nästan två timmar på order av överläkaren som genomförde operationen. Överläkaren fick själv berätta om ingreppet när rättegången mot honom inleddes i Lunds tingsrätt i går.

– Det händer kanske en till två gånger om året att jag som kirurg gör en sådan här operation. Det finns mängder med olika sätt att göra den, med varierande resultat. De här tillstånden är väldigt olika, sa överläkaren.Överläkaren uppgav att han vid den aktuella operationen bedömde det vara ett mycket svårt fall. – Jag sa att det här klarar vi inte på vanligt sätt. Som operatör är jag den ende som kan göra detta avvägande.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro