ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Patient saknade 26 cent – nära att dö

Tomas Lundin · 13 Aug 2013
Uppdaterad 13 Aug 2013
Patient saknade 26 cent – nära att dö

Patient saknade 26 cent – nära att dö Foto: All over press


klar

Artikellänk är kopierad

En öresavrundning höll på att kosta en amerikansk patient livet. 

Sergio Branco, 33, jobbade som lastbilsförare i återvinningsbranschen när han en dag började klaga på att han vara trött och hade ont i benen. Efter ett läkarbesök visade sig att han hade leukemi, rapporterar New Jersey-tidnignen The Star Ledger.

USA har som bekant inte en allmän skattefinansierad sjukvård, men chockbeskedet lindrades något av att familjen hade sjukförsäkring genom jobbet. Dessutom hade läkarna hittat en matchning för en benmärgstransplantation. 

Men nu var det dags för nästa smäll. Efter tre månaders sjukfrånvaro fick Sergio sparken från sitt jobb. Enligt amerikansk lag har arbetsgivaren skyldighet att fortsätta erbjuda försäkring till en sjukskriven patient som tvingas lämna jobbet – förutsatt att personen själv betalar in försäkringspremien. 

Familjen fick 60 dagar på sig att betala den första månadens premie på 518 dollar och 26 cent. Efter 24 dagar betalade Sergios fru Mara in premien. Eller nästan i alla fall. På checken hon skickade in fyllde hon i 518 dollar jämnt, något som var nära att kosta maken livet. 

När misstaget uppdagades vägrade företaget Paychex, som sköter om betalningen åt försäkringsbolaget Russel Reid, att låta familjen betala in de 26 centen – knappa två kronor – och sände i stället tillbaka checken på den ofullständiga betalningen på 518 dollar och lät försäkringen förfalla. 

Det var att likställa med en dödsdom. Utan försäkring skulle ingreppet kosta över tre miljoner kronor och tiden började rinna ut för den cancerdrabbade lastbilsföraren, som nu tvingades ta in advokat för att få bolaget att få försäkringen att gälla igen. 

Så sent som i fredags kom lyckobeskedet: Försäkringsbolaget hade gjort fel när de hanterade betalningen och försäkringen fortsätter att gälla. Familjen har nu fått inbetalningskort i efterhand för de månader de varit utan försäkring. Beskedet kom i sista sekund. Benmärgstransplantationen var planerat till den 16 augusti – en vecka efter att försäkringsbolaget gick med på att betala den.

Familjen Branco är lättad över beskedet och säger till The Star Ledger att de inte kommer att vidta andra rättsliga åtgärder mot det småsinta försäkringsbolaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro