ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Patienter tvingas få vård på fel avdelning

Evelina Olsson · 15 Jun 2012
Uppdaterad 15 Jun 2012
Patienter tvingas få vård på fel avdelning Vårdplatserna på Stockholms storsjukhus räcker inte till, visar en ny granskning.

Patienter tvingas få vård på fel avdelning Vårdplatserna på Stockholms storsjukhus räcker inte till, visar en ny granskning. Foto: Scanpix


Vårdplatserna räcker inte till och personalen tvingas vårda patienter på fel avdelningar. Storsjukhusen i Sverige har överbeläggningar varje dag, visar en ny granskning.

klar

Artikellänk är kopierad

I Stockholm har man dagliga överbeläggningar på Karolinska, Södertälje sjukhus och Danderyds sjukhus, visar en granskning gjord av Dagens Samhälle. 

På Skånes universitetssjukhus i Malmö har man tvingats lägga upp en särskild strategisk plan för att klara av sommaren.

– Vi har dels på grund av ekonomiska skäl tvingats dra ner på antalet vårdplatser vilket gjort platsbristen värre än tidigare, säger Jesper Persson, chefsläkare på SUS i Malmö.

På drygt hälften av sjukhusen i storstadsregionerna är läget så allvarligt att patientsäkerheten är hotad, enligt sjukhusen själva. 

Vårdplatsproblemen drabbar sjukhusens alla avdelningar, men det är framför allt på akutmottagningarna som personalen märker av det allra mest. På akutmottagningen i Lund är läget så allvarligt att man anmält situationen till Arbetsmiljöverket.

Vårdgivarna har ett ansvar att bedriva en patientsäker verksamhet och ska inte stå handfallna inför problem med exempelvis sjuksköterskerekrytering. Det menar Erik Höglund, biträdande chef på Socialstyrelsens tillsynsavdelning.

– Vårdgivarna har ett ansvar att bedriva en patientsäker verksamhet och ha en planering för eventuella problem.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro