ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Patrik Sjöberg: Häng ut pedofilerna i grannskapet

Metro-TT · 13 Dec 2012
Uppdaterad 14 Dec 2012

Foto: Scanpix


Idrottsstjärnan Patrick Sjöberg vill låt grannarna veta vem som är dömd för barnövergrepp, enlgt amerikansk modell. Men forskare varnar att utpekning av pedofiler tvärtom kan leda till fler övergrepp.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året berättade Patrick Sjöberg om hur han utsatts för övergrepp under en lång tid av sin styvpappa och tränare Viljo Nousiainen. Redan nu hängs sexbrottslingar ut på olika sajter på nätet. Nu vill Patrick Sjäberg skydda barn och ungdomar genom att låta boende få information om vilka dömda pedofiler som bor i området genom myndighetsinformation. 

"Det borde vara självklart att människor får veta om en pedofil som avtjänat sitt straff flyttar in i deras område. För pedofilerna kommer definitivt att dyka upp där ungdomarna finns.", säger han enligt SVT Debatt. 

I USA finns det till och med samhällen där pedofiler tvingas gå runt och presentera sig och berätta att de är dömda i grannskapet. Men enligt forskare som TT talat med kan ett system för att informera om sexbrottslingar i närheten ha en helt motsatt effekt. 

– Forskningen antyder att om förövare hängs ut och isoleras socialt så riskerar man att förmågan att avhålla sig från brott försämras, säger psykiatriprofessor Niklas Långström vid Kriminalvården till TT. 

Han får medhåll av psykoterapeuten Börje Svensson, som både jobbat med att vårda män som våldtagit barn och deras offer. Han menar att en utfrysning leder till att aggresioner ökar och förmågan att undvika att begå brott försämras. 

– Jobbar man med det här är det inte jättesvårt att förstå att det fungerar på det här viset. Men det här är den känslomässigt värsta typen av brottslighet, den som folk reagerar starkast på, säger Björn Sellström vid Rikskriminalpolisens grupp mot sexövergrepp mot barn och barnpornografibrott.

Dessutom, tillägger han, kan kartläggningen ge falsk trygghet eftersom nio av tio sexbrottslingar inte är tidigare kända för sexualbrott. 

Patrik Sjöberg säger att han inser att det skulle vara oerhört svårt för någon som hängts ut som pedofil att leva sitt liv. 

– Men tyvärr: Barn kan inte försvara sig. En tioårig tjej eller kille kan inte försvara sig, inte på ett sånt sätt som en vuxen kan. Så pedofilerna får acceptera det. Har man en gång förgripit sig på barn är man stämplad för livet. En bankrånare kan alltid gå in på en bank och låna pengar efter att han avtjänat sitt straff. En biltjuv kan köpa en ny bil. Men en person som har förgripit sig på barn har i mina ögon försatt sina chanser att få befinna sig i närheten av barn, säger Patrik Sjöberg enligt SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro