ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Påven lämnar ämbetet

TT · 11 Feb 2013
Uppdaterad 12 Feb 2013
Påven lämnat sitt ämbete precis när han börjat twittra. 

Påven lämnat sitt ämbete precis när han börjat twittra.  Foto: Scanpix


Påven Benedictus XVI planerar att lämna sitt ämbete inom kort, uppger italienska nyhetsbyrån ANSA.

klar

Artikellänk är kopierad

Benedictus XVI är den äldste som valts till påve sedan 1700-talet. Det skedde i april 2005. Han är känd som förespråkare av traditionella katolska värden och lärosatser. Han har bland annat sagt att kondomer kan förvärra spridningen av aids. Han har anklagats för att som kardinal ha "mörkat" fall där präster begått övergrepp på barn.

Påven blir därmed den förste påve att avgå på sexhundra år.

I ett uttalande uppger påven att bristande ork med koppling till hans höga ålder är orsakerna till att avgången, rapporterar Reuters.

– Herre Gud! Detta är fruktansvärt ovanligt, det har inte hänt sedan 1417, kommenterar författaren och påveexperten Göran Hägg till TT.

– Den siste påve som avgick var Gregorius XII och även om räknar påvar före honom är det extremt ovanligt, det kanske har hänt en handfull gånger i historien, säger Hägg.

Påven säger enligt tidningen La Repubblica att han har begärt att en så kallad konklav ska sammankallas för att välja en ny påve.

Den 85-årige påven säger sig ha tagit beslutet "för kyrkans bästa".

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro