ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Peeralism vill skapa global hårddisk

Per Ola Mjömark · 25 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Lagring blir allt mer en del av internet. Svenska Peerialism vill sopa banan med konkurrenter som Dropbox

Det finns många företag som erbjuder möjligheten att lagra information på nätet. Tjänster som Rapidshare, Badongo och Dropbox har miljoner användare som utnyttjar möjligheten att förvara filer online. Nu gör svenska Peerialism comeback efter den misslyckade Pirate Bayaffären, Siktet är inställt på lagring av filer i nätet.– Vi vill sopa banan med Dropbox, förklarar företagets VD Johan Ljungberg som vill få folk att byta ut sin fysiska hårdisk mot en virtuell motsvarighet.

I början av nästa år lanserar man en betaversion av sin tjänst. Men fortfarande fungerar inte alltid en virtuell hårdisk lika bra som en fysisk hårddisk.– Dropbox kör från Amazons molntjänster. Då får man problem med att tjänsten blir relativt dyr om du ska ha större lagringsutrymme och prestandan blir i många fall medioker, säger Johan Ljungberg. Molntjänster är ändå här för att stanna menar han.– Konsumenten vill lösa sina backuproblem och vara mobil. Kolla bara på antalet mobila bredbandsabonnemang som säljs.

I botten för den svenska lagringstjänsten ligger så kallad peer-to-peer-teknik för att strömma stora mängder data över internet i realtid. Tekniken var först tänkt att användas för video över nätet, men nu satsar man istället på att lansera en nätbaserad hårddisk som utnyttjar diskutrymmet på användares datorer.– Det speciella med vår tjänst är att vi distribuerar lagringen långt ut i nätet. Det innebär lägre kostnad och högre kapacitet, säger Johan Ljungberg.

FAKTARUTA:

Peerialism har skapat en global hårddisk där alla användare hjälps åt att bidra med data- och lagringskapacitet.

Tekniken går ut på att man sparar krypterade småstycken på varandras datorer, något som blir säkrare eftersom det är osannolikt att alla hårddiskar kraschar samtidigt.

En betaversion med inbjudningar kommer i början av nästa år.

klar

Artikellänk är kopierad

Per Ola Mjömark
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro