ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pehr och Richard har 32 julgranar i en trea

Joel Linde · 6 Dec 2015
Uppdaterad 6 Dec 2015

Det tar dem åtta veckor att pynta trerummaren i Stockholm, och när de är färdiga syns knappt en millimeter av den forna lägenheten. Är detta Sveriges juligaste hem?

klar

Artikellänk är kopierad

Det är som att lägga sig i en julkrubba, dricka jul i flytande form, omsvept av en julefilt. Åt alla håll är julen total hemma hos Pehr och Richard Hante på Kungsholmen i Stockholm.

Pyntningen börjar i oktober, och därifrån arbetar de i runda slängar från 17:30 till 23:00 varje kväll, plus helgerna, för att få det färdigställt till den stora festen den tredje advent.

►LÄS MER: Nej, Kalle Anka kommer inte sluta sändas på julafton

– Vi brukade ha det den första advent, men sen växte det och då insåg vi att vi behövde flytta fram det för att hinna färdigt, säger Pehr.

Traditionen har funnits länge, sedan 1988, men då var det Pehr själv som stod för festen. När han sedan träffade Richard insåg han att en sådan fascination för julen skulle kunna innebära problem.

– Det var ju lite känsligt första gången, minns han.

Men det fanns ingen anledning till oro. Richard var också en stor julfantast, och tillsammans har de låtit sin förkärlek för allt vad julen innebär – glitter, kärlek, värme, givmildhet – löpa linan ut. I lägenheten på tre rum och kök ryms bland annat 32 klädda granar och 6 dito julträd. I den dyraste av granarna, ett relativt nytt tillskott för 5 000 kronor, ryms 3 000 lampor.

►LÄS MER: Sluta julpynta för helvete – det är oktober

Pehr och Richard Hante förvandlar sitt hem till 100 procent jul vartannat år.
Pehr och Richard Hante förvandlar sitt hem till 100 procent jul vartannat år.Foto: Joel Linde

Pehr uppskattar den totala  prislappen  till mellan 150-200 000 kronor.  Richard  suckar en aning bekymrat när han hör siffran.

Förut hade de festen  varje  år, med undantag för när de inte har haft tid på grund av jobb. Nu är planen att göra det vartannat år, vilket ändå är ganska skönt.

– Vi fick tillbaka en hel höst. Vi blir ju ganska  osociala  under hösten för vi vet vilken tid det tar, säger Pehr.

►LÄS MER: Linnéa gjorde klänning av en gran – gör succé i sociala medier

Men det är värt varenda krona, och varenda blinkande och  sockerdoftande  timme.

– Det är så himla  mysigt  att vara i det, och glädja så många människor som vi ändå gör. Alla som ser det utifrån gatan, och alla våra vänner som kommer hit. Men det finns inget som är så härligt som den dagen vi plockar ner det, säger  Richard .

Men det finns också de som blir lite irriterade på  pyntet .

– Grannarna var lite förbannade för att deras barn inte tyckte att deras eget  pynt  var tillräckligt bra, säger de lite halvt på skämt.

►LÄS MER: Livet går vidare trots dåligt inslagna julklappar

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro