ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pelle Ullholm: Papparelationen på frammarsch enligt statistiken

Pelle Ullholm · 1 Mar 2019
Uppdaterad 1 Mar 2019
För tjejer sjunker andelen som kan prata med sin pappa när de kommer in i tonåren, men nya siffror från Folkhälsomyndigheten visar på en positiv trend. Det skriver Pelle Ullholm, RFSU.

För tjejer sjunker andelen som kan prata med sin pappa när de kommer in i tonåren, men nya siffror från Folkhälsomyndigheten visar på en positiv trend. Det skriver Pelle Ullholm, RFSU. Foto: Shutterstock


Det är lätt att hamna i känslan av att vi har lång väg kvar och att saker står still. Men det händer trots allt saker. RFSU:s sexualupplysare Pelle Ullholm gläds åt att pappors relationer med sina barn blir allt bättre.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Sex & Liv görs i samarbete med RFSU.

Normer och strukturer tar lång tid att förändra, och ibland är det lätt att bli blind för de positiva förändringar som faktiskt sker. För saker går faktiskt framåt. Till exempel visar en ny undersökning från Folkhälsomyndigheten att pappors relation till sina barn blir allt bättre.

Undersökningen som gjorts sedan 1985 visar att allt fler barn har lätt att prata med sin pappa. Ungefär åtta av tio 11-åringar tycker att det är lätt eller mycket lätt att prata med sin pappa om saker som bekymrar dem.

För tjejer sjunker andelen som kan prata med sin pappa när de kommer in i tonåren, men nya siffror visar på en positiv trend.

2009 var andelen 15-åriga tjejer som upplevde att de har lätt eller mycket lätt för att prata med sin pappa 48 procent. I den senaste undersökningen är motsvarande siffra 65 procent.

Det är lätt att hamna i känslan att ingenting händer, att mansrollen är oföränderlig och att män fortsätter att vara från­varande i sina barns liv.

Och visst kan det kännas som att det går för långsamt, men det är viktigt att visa på de förändringar som sker och vad som faktiskt kan göra skillnad.

Enligt Folkhälso­myndigheten skulle en förklaring till den positiva trenden kunna vara attpappor tar ut mer för­äldraledighet och därför är mer delaktiga i sina barns liv.

Det spelar såklart roll. Ju mer tid man tillbringar med sina barn, desto bättre relation.

När barnen blir nära vänner blir andra relationer viktigare, både för killar och tjejer. Det är helt naturligt och betyder inte att föräldrar slutar att vara viktiga, tvärtom. Som sexualupplysare vet jag att det kan bero på att unga har frågor som de upp­lever att vuxna inte kan eller vill svara på. Om du vill fortsätta att vara en person som ditt barn ­vänder sig till, sätt dig in i frågor som rör sexualitet, relationer och identiteter, för det är frågor som blir allt viktigare för unga.

Vänta inte på att din tonåring ska inleda ett samtal om det som kan vara svårt och jobbigt. Visa att du kan och vill prata.

Pelle Ullholm, RFSU

klar

Artikellänk är kopierad

Pelle Ullholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro