ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Peñalosa: Så kan Stockholm bygga bort segregeringen

Josefin Svenberg · 10 Nov 2013
Uppdaterad 10 Nov 2013
Enrique Peñalosa föreläste på fredagen.

Enrique Peñalosa föreläste på fredagen. Foto: Gustav Gräll


Bygg cykelmotorvägar och ta bort grönområden – det är den colombianske politikern Enrique Peñalosas recept på hur Stockholm skulle kunna minska segregeringen och integrera förorterna med innerstaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Enrique Peñalosas filosofi är att städer kan skapa mycket jämlikhet genom att satsa på kollektivtrafik, parker och kulturella aktiviteter.
Enrique Peñalosas filosofi är att städer kan skapa mycket jämlikhet genom att satsa på kollektivtrafik, parker och kulturella aktiviteter.Foto: Gustav Gräll
Den colombianske politikern Enrique Peñalosa gjorde Bogotá mer jämlikt – På fredagen var han i Husby.
Den colombianske politikern Enrique Peñalosa gjorde Bogotá mer jämlikt – På fredagen var han i Husby.Foto: Gustav Gräll

Under sina år som borgmästare i colombianska huvudstaden Bogotá gjorde Enrique Peñalosa, 59, stora satsningar för att göra staden både mer jämlik och mer hållbar. Bland annat påbörjades bygget av ett enormt nät med snabbussar, fler parker anlades och stadens fattigaste delar fick nya bibliotek.

På fredagen föreläste Peñalosa på Arkitekturgalan 2013 och i samband med det passade han på att besöka Husby, som han kände igen från mediarapporteringen om vårens kravaller.

– De flesta problem i städer uppstår på grund av ojämlikhet och människors känsla av att vara exkluderade. Eftersom Sverige är ett av världens mest jämlika samhällen är det intressant att försöka förstå orsakerna bakom upploppen här, säger Enrique Peñalosa.

Hans filosofi är att städer kan skapa mycket jämlikhet – ”kanske inte när det gäller inkomst, men annan jämlikhet” – genom att satsa på kollektivtrafik, parker och kulturella aktiviteter.

– Mycket missnöje kommer från att människor känner sig exkluderade och urbaniseringen har ett ansvar här. Jag har inte tillräcklig kännedom om Stockholm för att säga exakt vad man kan göra åt problemen här, men en sak som jag ser direkt i Husby är att det är väldigt isolerat från innerstaden, säger Peñalosa och fortsätter:

– Allt som kan integrera Husby med innerstaden är bra, så att det inte blir en egen ö utanför Stockholm. Kanske genom att motorvägen som går förbi här blir mer som en aveny än en motorväg.

Den colombianske politikern målar upp en bild av en bred aveny med cykelvägar, trottoarer och byggnader utmed vägen, istället för dagens motorväg. Han föreslår även särskilda cykelmotorvägar – och påpekar att det är väldigt mycket grönt i Husby.

– Kanske till och med för mycket, eftersom det snarare isolerar Husby från andra områden än att skapa något positivt.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro